Luma chequen (Myrtaceae)


Deze plant groeit van nature in het andesgebergte in Chili en Argentinië en kan maximaal 9 meter hoog worden.  Volgens het internet blijft het vaak een struik en groeit zelden uit tot een kleine boom. De plant is bladhoudend en produceert eetbare zwart/ paars bessen. De bloemen zijn wit en verspreiden een aangename geur in de tuin. De plant groeit in gebieden met een hoge luchtvochtigheid in de buurt van water. Wij hebben onze plant gekregen van een kennis die onze tuin kwam bekijken en de plant doet het nog steeds harstikke goed bij ons in de tuin.
Verzorging:

Deze plant groeit van nature in de buurt van meren en rivieren en zal dus van vochtige grond houden.


Vermeerderen:
Door stekken of door zaaien. Ik vermoed dat stekken de beste manier is om de plant te vermeerderen. Hier vindt u een wetenschappelijk artikel over het vermeerderen van Luma Chequen.


Zaaien:

Ik heb geen ervaring of informatie m.b.t. het zaaien van Luma chequen zaden.


Winterhard:

Het schijnt (kan ik niet bevestigen) dat Luma Apiculata beter winterhard is dan Luma chequen, maar de laatste heeft het voordeel dat het beter is opgewassen tegen droogte.


Verkrijgbaarheid:

Hulsdonk, Esveld


luma chequen16.jpg

Update:

De plant staat sinds de zomer van 2015 in de tuin bij ons.Update 14-11-2017


Het ziet er naar uit dat deze plant erg goed winterhard is bij ons in de tuin. Ik kan niet anders concluderen dat de plant er super gezond uitziet en het echt naar zijn zin heeft. Ik zal de plant toch een beetje moeten verplaatsen in 2018 omdat hij veel te veel op onze Pittosporum en de Acacia obliquinervia staat en hij moet toch een beetje de ruimte krijgen dat hij kan groeien.Meer informatie:

Chile Bosque

Museo flora Chile


Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina