Mandevilla laxa (Apogynaceae)


Zeer snel groeiende klimplant die inheems is in Argentinië. Ik er 3 geplant in 2007 voor een zuidmuur in arme droge grond. Bij ons zijn de planten in 2.5 maand tijd gegroeid van 1 meter naar zo’n beetje 3.5 meter. De plant wordt beschouwd als niet winterhard, maar de praktijk wijst bij ons uit dat de plant wel overleefd vanuit de wortel en elk voorjaar weer uitloopt. De stengels moeten geleid worden want ze zijn niet zelfhechtend. De klimplant kan een hoogte bereiken van 6 meter.


Eind maart 2008 is de plant bovengronds afgestorven, dat zal deels komen omdat de winter van 2007 niet echt koud was maar wel heel nat. Begin mei heeft de mandevilla weer uitlopers gemaakt, en gelukkig heeft hij toch niet het loodje gelegd.  De winterhardheid blijkt in het voorjaar van 2009 beter dan verwacht. Ik had er nog 2 over en die zijn half mei begonnen met het maken van nieuwe uitlopers. Het zal er deels mee te maken hebben dat hij beschut staan, achter een rij cistus planten en voor een zuidmuur. De bodem is afgedekt met boomschors.


Verzorging:

Plant Mandevilla in grond voor heideachtigen en verschraal de grond met zand. Geef de klimstruik in de zomer op warme dagen veel water. Zorg ervoor dat het water gemakkelijk door de grond kan wegzakken. Vloeibare kamermest staat elke twee weken op het menu. Te weinig (vloeibare) mest veroorzaakt weinig aanleg van bloemen. In pot groeit de struik matig hoog, in de volle grond komt hij beter tot wasdom. Vanaf de herfst het begieten verminderen, in de winter heel weinig keren water geven. Direct na de bloei worden alle stengels met de helft van hun lengte ingekort. (Bron: Neerlandstuin.nl)


Stekken:

Aangezien de zaden binnen één week kunnen ontkiemen en de plant al volwassen blad ontwikkeld na één maand heb ik het vermoeden dat zaaien voorkeur krijgt boven stekken. Verdere informatie ontbreekt mij ook hoe de plant vermeerderd kan worden uit stek.

Zaaien:

Oppervlakkig zaaien, zaad kan al na één week ontkiemen


Winterhard:

Bij ons in Nederland sterft de plant in de winter tot de grond af  en loopt in het voorjaar weer uit.


Verkrijgbaarheid:

Ik heb de onze toentertijd gekocht bij deGroeneprins, maar ik weet niet of hij de plant nog in het assortiment heeft.


Update

In 2012 heb ik alle klimplanten verwijderd uit de tuin. Niet omdat ze het niet goed doen in de tuin, maar meer omdat ze het te goed doen in de tuin en het uiterlijk van de muur erg wild werd.


Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina