Melaleuca (Myrtaceae)

De Melaleuca is inheems in Australië, Nieuw-Zeeland en Tasmanië. Er zijn maar liefst 200 erkende soorten. Sommige groeien uit tot grote bomen anderen blijven een kleine struik, ze hebben vaak een afschilferende bast. Verder is hij wintergroen en de bladeren zijn ovaal tot lancetvormig. Qua bloei lijkt hij veel op de Callistemon, het enige verschil is dat de meeldraden gegroepeerd zijn in de Melaleuca. Hij wordt meestal aangeduid als Melaleuca maar staat ook bekend als “paperbark” of als “honey myrthle”.


Toch wordt de Melaleuca zelden aangeboden, en als hij wordt aangeboden dan gaat het meestal om een niet zo`n vorst tolerante soort. Ik ben op het idee gekomen door mijn boek “Growing Australian Natives in Europe” Hier stonden enkele harde Melaleuca soorten die met succes zijn uitgeprobeerd in Duitsland en Engeland. Ik heb de 3 meest winterharde soorten gezaaid.melaleuca squarrosa Namelijk ericifolia, squarrosa en squamea.  De Melaleuca is afkomstig uit de zelfde familie als de Callistemon en Leptospermum namelijk de myrthe familie. Hij is volgens mijn boek winterhard tot –14/-16. Op zich hard genoeg om hem te proberen in de volle grond. In Limburg is hij in de winter van 08/09 bovengronds afgestorven maar in het voorjaar wel weer uitgelopen. Daar heeft hij 1 week lang `s nachts temperaturen van –20C gehad. Hij houd wel van vochtige condities en kan tegen slechte drainage. Kan ook tegen droogte maar dan zullen de bloemen minder lang bloeien en maakt dan geen zaad capsules aan. Kan slecht tegen kalk, Zorg dus voor een zure grond die goed vocht vasthoud. Je kan bijvoorbeeld ook gemalen dennenschors uitstrooien rondom de planten. Zo droogt de grond minder snel uit en wordt hier ook iets zuurder van.


Het zaaien van de Melaleuca


Ik heb in juli 2009 de Melaleuca voor het eerst gezaaid, maar de zaai wijze is gelijk aan die van de Callistemon. Belangrijk is dat je oppervlakkig zaait en de zaaigrond ligt afdekt met een laagje gezeefde aarde. Beter is om een klein zaaikasje te gebruiken met  bodemverwarming. Houd de grondmelaleuca squamea goed vochtig als ze nog niet ontkiemt zijn. Ik heb melaleuca seedlingseen laagje ontkalkt water in zaaikasje gedaan en ervoor gezorgd dat de grond goed nat blijft tijdens het ontkiemen. De eerste kwam hier binnen 1 dag op de rest volgde na 2 a 3 dagen. Na 1.5 week heb ik de kap van de propagator er af gehaald en de propagator voor een raam gezet op het zuiden (meer zon). Na ongeveer 1 maand heb ik alles overgepoot in van die kleine “jiffy potjes”. Het is belangrijk dat je niet te lang wacht met overpotten. Anders krijg je het probleem dat de wortels door elkaar heen groeien en alles in de knup zit. Om de groei te versnellen kan je s' nachts of op bewolkte dagen er een plantenlamp boven plaatsen. Zo groeien de zaailingen mooi recht omhoog.Verzorging:

Volle zon, goede drainage, de eerste jaren beschermen in de winter.


Stekken:

Neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet en bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week.


Zaaien:

Zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode). Het kan zijn dat de zaden cold stratification nodig heeft.


Winterhard:

De winter van 2010/2011 heeft bevestigd waar ik al bang voor was, de Melaleuca is totaal niet winterhard. Het kan zijn dat de zaden waar mijn planten van afkomstig zijn niet op een koude plek groeien. Misschien zijn er andere soorten die veel meer vorst kunnen verdragen, maar helaas waren al mijn Melaleuca planten binnen 1 week bruin. Het zijn wel planten die je in de buurt van de kust eens kan proberen. Zucht..... jammer maar helaas :(


Verkrijgbaarheid:

Zaden zijn te koop bij Nindethana en Wildseeds Tasmania

 

Update: Helaas heb ik geen melaleuca`s meer in de tuin, maar binnenkort ga ik het wel een keer proberen met een hele winterharde selectie uit Tasmanië.

Update 29-11-2014: In de zomer van 2014 heb ik 2 Melaleuca pustulata in de tuin gezet. Deze planten zijn in het wild verzameld op Tasmanië door Graham Hutchins van County Park Nursery. Ik ben reuze benieuwd hoeveel vorst deze Melaleuca soort verdraagd en hoe hij het doet bij ons in de tuin.

Update 11-11-2017. In het voorjaar van 2017 heb ik Melaleuca pustulata uit de tuin gehaald. De plantjes kwam wel door de winter, maar hadden elk jaar veel te veel schade.

melaleuca ericifolia melaleuca squarrosa melaleuca squamea

Foto boven: links Melaleuca ericifolia september 2009, rechts M ericifolia nog in pot eind oktober 2010

Foto boven: links Melaleuca squarrosa september 2009, rechts Melaleuca squarrosa in de volle grond op 25 okt 2010

De Melaleuca squamea september 2009 en geloof het of niet, foto rechts de Melaleuca squamea op 24 oktober 2010 in de volle grond.

melaleuca ericifolia melaleuca squarrosa melaleuca squamea

In het voorjaar van 2010 heb ik van elke Melaleuca soort 2 in de tuin gezet. Ze zijn ongelofelijk gegroeid. Ik ben benieuwd hoe ze de winter doorkomen, uiteraard wordt dat volgend jaar vermeld op de site. Van de Melaleuca ericifolia kon ik geen duidelijke foto maken in de volle grond, dus heb ik maar een foto van hem gemaakt in pot. Hij is in ongeveer 15 maand uitgegroeid tot een klein boompje van 1.80m.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina