Myrtus communis                                                                              

Dit lid van de Myrtaceae is inheems in de gebieden rond de Middellandse zee. Het is een groenblijvende heester die vooral gekweekt wordt voor zijn vruchten en geurende bladeren. De gewone mirte of Myrtus communis is een heester die tot 2.5m hoog kan worden.
De kleine ovale, donkergroene bladeren zijn aromatisch en werden reeds in de oudheid hiervoor gewaardeerd. Uit het blad en de zaden perst men nu nog olie.
Hij groeit overal rond de Middellandse zee in droge struikvegetaties (de zgn. maquis) en wordt zelfs in heggen toegepast omdat deze plant goed windbestendig is. Het is een langzame groeier maar lang levende plant. De plant was vroeger het symbool van schoonheid, maagdelijkheid en jeugd en daarom daarom werden de bladeren gebruikt in bruidskransen. In de Grieks-Romeinse mythologie wordt hij beschouwd als een heilige plant die aan Aphrodite of Venus is gewijd. Ook speelt zij een rol bij het Joodse Loofhutten feest. Alsof dit alles nog niet voldoende is kun je het blad ook in de keuken gebruiken om gerechten met varkens- en lamsvlees of gevogelte op smaak te brengen. In het Midden-Oosten gebruikt men de vruchten(Mursins) als specerij. De bloemen worden gedroogd oor potpourri en het blad voor kruidenkussens. De bladeren zijn tevens ontsmettend en worden in een afkooksel gebruikt op kneuzingen en aambeien.De etherische olie uit het blad vormt de bron van Myrtol, dat wordt gebruikt tegen tandvleesontsteking.


Wij hebben de  communis in de tuin staan en de communis subsp. tarentina. De bloei vind plaats van april tm augustus. Hij kan een hoogte bereiken van 1.20 tot 1.50 meter. De Tarentina is meer gedrongen en heeft kleinere bladeren.


Verzorging

Volle zon

Beschermen bij strenge vorst


myrtus communisUPDATE 24-04-2011: Helaas is de myrtus communis niet goed door de winter gekomen. Alleen de onderste takjes hebben het overleefd. Deze plant zal waarschijnlijk veel harder zijn in het midden van het land of aan de kust dan in het koudere oosten. Ik zou zeggen goed beschermen of voor een zuid-muur plaatsen.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina