Myrtus communis                                                                              

Is lid van de Myrtaceae familie en is inheems in de gebieden rond de Middellandse zee. is een groenblijvende heester die vooral gekweekt wordt omwille van de vruchten en de geurende bladeren. De gewone mirte of Myrtus communis is een heester die tot 2.5m hoog kan worden.
De kleine ovale, donkergroene bladeren zijn aromatisch en werden reeds in de oudheid hiervoor
gewaardeerd. Uit het blad en de zaden perst men nu nog olie.
Hij groeit overal rond de Middellandse zee in droge


struikvegetaties (de zgn. maquis) en hij wordt zelfs ook in heggen toegepast omdat hij goed windbestendig is. Het is een langzame groeier maar lang levende plant. De plant was vroeger het symbool van schoonheid, maagdelijkheid en jeugd en daarom werden de bladeren gebruikt in bruidskransen. In de Grieks-Romeinse mythologie wordt hij beschouwd als een heilige plant die aan Aphrodite of Venus is gewijd.

Ook speelt zij een rol bij het Joodse Loofhutten feest. Alsof dit alles nog niet voldoende is kun je het blad ook in de keuken gebruiken om gerechten met varkens- en lamsvlees en gevogelte op smaak te brengen. In het Midden-Oosten gebruikt men de vruchten(Mursins) als specerij. De bloemen worden gedroogd oor potpourri en het blad voor kruidenkussens. De bladeren zijn tevens ontsmettend en worden in een afkooksel gebruikt op kneuzingen en aambeien.De etherische olie uit het blad vormt de bron van Myrtol, dat wordt gebruikt tegen tandvleesontsteking.schijnt dat deze myrtus bij ons niet volledig winterhard is, maar het is voor mij het proberen waard. De bevindingen worden natuurlijk vermeld op de site.


Wij hebben de  communis in de tuin staan en de communis subsp. tarentina. De bloei vind plaats van april tm augustus. Hij kan een hoogte bereiken van 1.20 tot 1.50 meter. De Tarentina is meer gedrongen en heeft kleinere bladeren.


Verzorging


Volle zon

Beschermen bij strenge vorst


UPDATE 24-04-2011: Helaas is de myrtus communis niet goed door de winter gekomen. Alleen de onderste takjes hebben het overleefd. Deze plant zal waarschijnlijk veel harder zijn in het midden van het land of aan de kust dan in het koudere oosten. Ik zou zeggen goed beschermen of voor een zuid-muur plaatsen.

Artikelen

Albizia coreana

Acacia`s uit Amerika

Australasian plant society UK

Bezoek uit Engeland

Blog

Faq (coming soon)

Foto`s van  onze exoten

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Zelf Callistemon kweken uit zaad


Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina