Noord Amerikaanse acacia`s.

Als u de kop van het artikel leest, zult u vast denken ‘groeien er in Amerika ook acacias ?’. Van dit feit was ik zelf ook niet op de hoogte. Maar mijn kennis uit South Carolina heeft mij hiervan op de hoogte gebracht. De volgende soorten maken een kans in Nederland, omdat het zone 6 en 7 planten zijn.       

Verzorging:

Behalve bij de groeneprins en bij kwekerij Rein en Mark Bulk zijn deze planten niet te koop in Nederland. Het zijn experimentele planten voor in ons klimaat. Ze zijn uitermate goed te houden in pot en in de tuin is het een experiment. De meeste genoemde soorten zijn gegewend aan erg koude temperaturen in de winter, maar ook aan extreem hoge temperaturen in de zomer, die wij hier niet hebben. Mijn advies is om deze plant op een zo`n warm mogelijk plek te planten, in zandgrond met een extreem goede drainage. De planten zullen geen voeding nodig zijn in de vollegrond.


Stekken:

Acacia kan niet worden gestekt en moet gezaaid worden.


Zaaien:

De zaadjes insnijden kan de ontkieming bevorderen. Het zaad 12 uur lang voorbehandelen in koud water voor het zaaien verbeterd ook de ontkieming. Andere testen hebben uitgewezen dat een behandeling in heet water (80-90 graden) voor 10 tot 15 seconden een ontkieming oplevert van 97-100%, maar een behandeling van > 20 sec met heet water rechtstreeks uit de kraan verlaagd het slagingspercentage drastisch.

  

Winterhard:

Qua vorst zullen de meeste van deze soorten onze winterse temperaturen kunnen verdragen, maar ik vraag mij of hoe de planten het doen in een hele natte winter, het blijft toch pionieren met deze planten. De meeste kans geef ik Acacia angustissima var. suffrutescens bij ons in Nederland.


Verkrijgbaarheid:

De Groeneprins , Rein en Mark Bulk of anders zelf zaden bestellen.


Update 16/11/2017:

Ondanks dat al deze acacias uitstekend tegen erg lage temperaturen zijn opgewassen is alleen Acacia angustissima var. suffrutescens een succes gebleken in de volle grond. Ik vermoed dat sommige soorten toch de extreme warmte missen die zij in hun natuurlijke omgeving hebben. Onze zomers zijn vermoedelijk te koel en te nat. Als ik weer een keer zaden kan krijgen ergens wil ik het zeker nog een keer proberen om te zien of meer van deze planten kunnen overleven bij ons in de tuin. Misschien lukt het wel met enige aanpassingen in de tuin (rotstuin?).Acacia angustissima (Prairie acacia) zone 6

Acacia angustissima var. suffrutescensDeze Acacia is in zijn natuurlijke gebied een doornloze struik of grote boom en is inheems in Noord Amerika en Mexico. In Texas zijn er van deze soort 3 verschillende varianten ontdekt. Bij ons in de tuin zal het een vaste plant zijn die elk jaar vanuit de wortel uitloopt. Het schijnt een hele kruidachtige struik te zijn. Hij heeft het uiterlijk van de Albizia maar dan in een veel kleinere vorm. In Amerika doet hij het goed in gedeeltelijke schaduw, maar zal bij ons volle zon nodig zijn. Als bodembedekker zal hij zich langzaam uitbreiden. De wortels zijn stikstof bindend en de bloemkleur is wit en de bloem bestaat uit losse dunne haartjes die verpakt zijn in clusters. Samen met de Acacia greggii is dit de hardste acacia. Groeit van nature, in een goed gedraineerd zure bodem. Deze Acacia moet ook bestand zijn tegen een licht kalkrijke grond. De natuurlijk regenval is  800 tot 3000 mm. Kan tegen een lange periode van droogte, in Indonesië heeft hij zijn blad behouden na een periode van 8 maand droogte. Wij hebben de Acacia angustissima var. suffrutescens sinds 2013 in de tuin staan en dit is de meest winterharde van de soort. Deze Acacia is in zijn natuurlijke omgeving gewend aan temperaturen van -20C en aan winterse natheid. De maximale hoogte bedraagt 2 meter en de plant zal elke winter tot aan de grond afsterven en in de maand mei weer uitlopen vanuit de wortel. De gemiddelde temperatuur in zijn natuurlijke omgeving (Arizona) is 30 tot 36 graden celcius, in de winter kan de temperatuur enkele dagen achter elkaar onder nul blijven. Update 16/11/2017 Tot heden volledig winterhard!!!

Acacia berlandieri(Guajillo) zone 7

Acacia berlandierHet woord ‘Guajillo’ betekend dom of gek, omdat deze Acacia in rotsspleten groeit of in uitgedroogde rivieren, op gekke plaatsen volgens de eerste ontdekking reizigers die hem tegen kwamen. Deze Acacia is vernoemd naar de Franse ontdekkingsreiziger Jean-louis Berlandieri. Deze plant is een zeer goed gedraineerde grond bodem nodig, ideaal voor in een rotstuin dus. Het is ook een geweldige plant voor in grote bloempotten die buiten staan of voor in een verhoogd bed of daktuin waar de vocht eisen laag zijn. Heeft geen problemen met reflecterende warmte. De fijne blaadjes zijn blauwgroen. De bloemen zijn crème kleurig en hebben de vorm van een balletje. De groeiwijze is piekerig en dun. De blaadjes doen denken aan de Australische Acacia filicifolia. De plant is ook bekend om de productie van de Uvalde honing. Heeft geen voeding nodig in de volle grond.

Acacia constricta (whitethorn acacia)

Acacia constricta Deze Acacia is ongeveer gelijk aan de Acacia farnesiana (Sweet Cassie) maar is beter opgewassen tegen een zeer koude winter. De plant is inheems in een zeer uitgestrekt gebied in Noord Amerika met een grote variëteit in klimaatcondities en verschillende bodems. Hij wordt gevonden op hoogtes van 1500 meter en komt zo vervoor in het noorden als de stad Utah. Hij komt in cultivatie voor in plaatsen zoals Virginia (waar het heel koud kan worden in de winter). Ook wordt deze Acacia vaak aanbevolen op plaatsen waar veel sneeuw voorkomt, omdat de takken van andere soorten makkelijk breken onder het gewicht van de sneeuw. Van nature groeit hij omhoog en verliest zijn blad in koudere gebieden. In gebieden waar langdurige droogte voorkomt is deze Acacia ook bladverliezend. De blaadjes zijn erg klein, dun en dubbel geveerd zoals bij de meeste acacia`s. De jongste groei heeft vaak stekels, maar sommige planten hebben weer totaal geen stekels. De stekels moeten een sierwaarde hebben in combinatie met het blad en vallen ook erg op in de winter. De bloei vindt plaats in het voorjaar, met fel gele bolletjes van ongeveer 1 cm. De bloemen zijn sterk geurend en kunnen soms doorbloeien tot en met de herfst. Deze soort is beter opgewassen tegen wintersenatheid dan andere acacia`s maar een goede drainage is toch wel aanbevolen.

Acacia greggii (Senegallia greggii)

Acacia greggii is een plant wAcacia greggiiaar je van houdt of die je haat. Mensen vinden de planten geweldig of ze haten de plant. Dit komt omdat deze plant hele gemene stekels heeft. Acacia greggi is misschien niet zo bijzonder als de andere acacia`s, maar heeft zijn eigen charme. Ik kweek deze Acacia omdat het een van de weinige acacia`s is samen met drie anderen die hier winterhard kunnen zijn. Hij is zeer koudbestendig, zaailingen moeten wel beschermd worden in hun 1e jaar. De plant is zeer droogte tolerant en kan maanden zonder regen in de volle grond. Hij heeft klauw vormige doorns die kunnen blijven haken aan kleding, vandaar ook de naam “Catclaw”. Het aanplanten naast wandelpaden wordt dus niet aanbevolen. De bladeren zijn niet zo fijn als bij Acacia constricta en heeft roomkleurige bloemen, die mij doen denken aan de bloemen van een Callistemon. Deze Acacia moet ook een goede aanvulling zijn voor een woestijntuin in een kas of voor buiten in een rotstuin. Maar gezien zijn goede winterhardheid is het natuurlijk ook een leuk experiment op een zonnige plek, met goede drainage in uw tuin.

Acacia neovernicosa

Dit is een leuke variant Acacia greggiivan Acacia contricta. De blaadjes wel totaal anders dan die van de Acacia constricta. Deze Acacia is in Amerika ook bekend als Viscid Acacia. Dit vanwege de blaadjes die bedekt zijn met een kleverige hars.
Acacia rigidula

Misschien wel de mooiste AmAcacia rigidulaerikaanse Acacia. Ook bekend in Amerika als ‘Black Brush Acacia‘. Waarschijnlijk zal deze Acacia bij ons niet winterhard zijn, maar we kunnen het altijd proberen


Acacia roemeriana

Deze Acacia komt voor in TAcacia roemerianaexas en moet opgewassen zijn tegen winterse natheid. Zelfs in Amerika is het een rariteit, vandaar dat het voor mij een hele klus was zaden te vinden. Deze Acacia heeft witte bloemen, grote blaadjes en de stam is rood. Als de plant uitgebloeid is hij kan hij smerig lijken, door alle verdorde bloemen. Volledig winterhard is Tuscon.  


Acacia schottii

Acacia schottiiDeze Acacia heeft het meest aparte blad, het moet haast op gras lijken. Deze Acacia is winterhard is North Carolina, dus wie weet ook bij ons, een synoniem is Vachellia schottii


Acacia smallii

Enkele of meerstammige boAcacia smalliiom. Inheems in Arizona, New Mexico, Texas, Mexico, Centraal Amerika en Florida. Houd blad in warmere winters, anders bladverliezend. Is winterhard bij een kennis van mij in South Carolina.

Acacia wrightii

Acacia wrightiiDe meest winterharde Acacia uit Texas. Groeit in Texas uit tot een forse boom van 9 meter. Hij lijkt op Acacia greggii, maar de Acacia wrightii heeft grotere blaadjes en zaaddozen en moet goed opgewassen zijn tegen winterse natheid. Synoniemen zijn Acacia greggii var. Wrightii en Senegalia wrightii, en het is minsten een zone 7 plant. Klik hier voor nog meer info


Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina