Nothofagus solandri var. Cliffortioides (Nothofagaceae)


Deze variëteit is endemisch is in het noorden van het Zuider-eiland van Nieuw Zeeland, deze variëteit bestaat uit 3 soorten die allemaal inheems zijn op Nieuw-Zeeland. Deze boom groeit in zijn natuurlijke omgeving uit tot een hoogte van 20 meter, maar zal op de boomgrens niet hoger worden dan 2 meter. De boom kan een stamdiameter krijgen van 0.5–0.75 meter en is ook goed opgewassen tegen slechte drainage en erg arme bodems. Ik heb deze variëteit gekregen van een Engelse vriend van mij en op het moment van schrijven is ons exemplaar nog veel te klein om te planten in de volle grond. Ik zal de plant de eerste jaren opkweken in pot en als de plant een beetje stamdikte heeft en ongeveer één meter hoog is dan ga ik hem planten in de volle grond. Ik denk dat ik hem niet plant voor onze loods omdat het hier in de zomer veel te warm is, een plekje op het westen of noord

en zal beter zijn.


Verzorging:

Is opgewassen tegen arme bodems en slechte drainage. Ik vermoed dat de plant niet houdt van extreem warme omstandigheden.


Stekken:

De plant is te vermeerderen door stekken, alhoewel ik hier geen verdere ervaring mee heb.


Zaaien:

?


Winterhard:
Deze variëteit is de meest winterharde van de soort, ik weet niet of dit de meest winterharde Nothofagus is (Zuid-Amerika inbegrepen).


Verkrijgbaarheid:

Geen idee, ik heb de plant gekregen van een Engelse vriend en weet niet of de plant commericeel verkrijgbaar is in Europa.


Update 23-04-2014 :De plant nog in pot en is nog veel te klein om geplant te worden in de volle grond.


Update: 29-11-2014: Aangezien de plant behoorlijk gegroeid is heb ik hem eind september 2014 in de tuin gezet op een koele plaats in de halfschaduw.


Update 11-11-2017 om onverklaarbare reden is onze plant zo opeens doodgegaan in de zomer. Ik heen geen idee wat hiervoor de reden is.  


Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina