OLEARIA

Olearia behoort tot de Asteraceae, de grootste familie van bloeiende planten. Olearia is inheems in Australië (130 soorten), Nieuw Zeeland (30 soorten) en Nieuw Guinea. Het zijn bladhoudende struiken en bomen en enkele soorten zijn geschikt voor ons klimaat. In de zomer bloeien deze met witte, roze, paarse of blauwe aster-achtige bloemen. Olearia is vernoemd naar de Duitse Botanicus ‘Ölschläger’ wiens vader zijn naam heeft veranderd naar ‘Olearius’.

Vroeger dacht men dat Olearia vernoemd was uit het Latijns ‘Olea’ naar Olijf en ‘Orea’ naar mooi, maar dat klopt dus niet. Ik heb op het moment van schrijven vier verschillende Olearias uitgetest bij ons in de tuin, waarvan er twee goed winterhard zijn bevonden. Olearia nummulariifolia (te koop bij H.kolster) en Olearia x-haastii (te koop bij kwekerij Esveld) zijn hier goed winterhard bevonden. Ik bescherm beide planten tegen de uitdrogende oosterwind alleen met vliesdoek, en ze komen elke keer zonder schade door de winter. Olearia phlogopappa en Olearia macrodonte zijn hier niet door de winter gekomen.

Natuurlijk zijn er meerdere soorten die hier volledig winterhard zullen zijn. Jeff Irons (voormalig president van de Australasian plant society UK) schreef mij dat de 3 meest winterharde soorten, Olearia algida, Olearia pinifolia en Olearia lacunosa zijn. Echter een probleem is dat deze soorten erg moeilijk verkrijgbaar zijn. Wildseeds Tasmania en Nindethana verkopen zaden van deze planten, maar naar mijn mening is Olearia moeilijk te kweken uit zaad. Dus als je de plant graag wil proberen in de tuin, dan ben je afhankelijk van mensen die je stekken willen sturen, misschien kan je met veel geluk planten vinden in het Verenigd Koninkrijk, misschien met deze zoekmachine

Natuurlijk hebben wij door de jaren heen meer Olearias uitgetest bij ons in de tuin en niet elke Olearia kwam door de winter (of zomer), hieronder vindt u een overzicht van Olearias die het niet gered hebben in de tuin:


Olearia erubescens (kanttekening: de plant had geen goed wortelgestel)

Olearia macrodonte

Olearia megalophylla

Olearia phlogopappa

olearia lepidophylla (kanttekening: de plant was niet gesetteld in de zomer)

Olearia pinnifolia (deze moet toch zeer winterhard zijn, dus verdient een herkansing)

Enkele soorten die wij niet hebben, maar misschien wel de moeite waar zijn om te proberen zijn:


Olearia frostii (Australie, erg zeldzaam)

Olearia ilicifolia (gerelateerd aan Olearia macrodonte)

Olearia myrsinoides Is inheems in Australië, laag blijvende struik (0.3 - 1.5m)

Olearia virgata var. Lineata (zou temperaturen verdragen van -18C)

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina