Acacia obliquinerviaDeze Acacia komt voor in de staten New South Wales en Victoria. Zaden zijn o.a. te verkrijgen bij Nindethana in Australië.

Acacia obliquinervia, Acacia pataczekii en Acacia rubida behoren tot de meest winterharde acacia`s uit Australië.

Acacia pataczekii


Moeilijk te verkrijgen Acacia. Ik heb mijn exemplaar gekocht bij Henny Kolster in Boskoop. Ik vermoed dat oudere exemplaren van A. pataczekii hier goed winterhard zullen zijn. Deze Acacia is inheems op Tasmanië.

 

Acacia obliquinervia, Acacia pataczekii en Acacia rubida behoren tot de meest winterharde acacia`s uit Australië.


Acacia rubida
Deze Acacia was jarenlang goed winterhard in de hortus van de VU in Amsterdam, Ik weet niet of hij er nu ook nog staat. Deze Acacia heeft in zijn jeugdjaren een geveerd blad en ontwikkelt later, zoals bij de meeste Australische acacia’s, ongedeelde bladeren (phyllodiën). Dit zijn in feite verbrede bladstelen die de functie van het blad overnemen. Acacia rubida is te koop bij Pieter Zwijnenburg JR. Zaden zijn te bestellen bij Nindethana.


Baeckea gunniana

0

Baeckea gunniana komt voor in de (sub) alpen van Australië, o.a. in Tasmanië, Australian Capital Territory , New South Wales en Victoria.

Behoort tot de Myrtaceae, waar ook de Callistemon toe behoort. Planten zijn commercieel moeilijk verkrijgbaar, zelf zaaien is misschien beter. Zaden zijn misschien verkrijgbaar bij Nindethana.


Baeckea utilisKomt voor in Oost-New South Wales en Oost-Victoria. Groeit hoog in de bergen. Behoort tot de Myrtaceae familie. Wordt uiteindelijk 1,5 m hoog bij 2 m breed. De bloemkleur is wit. Schijnt goed winterhard te zijn omdat hij hoog in de bergen voorkomt. Kan verkregen worden uit stek of zaad.  


Baeckea latifolia moet ook heel wat vorst kunnen verdragenBursaria spinosa

Is inheems in de staten New South Wales, Victoria en Tasmanië. Behoort tot de Pittosporaceae. In Australië wordt hij 2,5 tot 5 m hoog bij 1 tot 2.5 meter breed. De bloemkleur is crème wit. De ideale standplaats is in de volle zon en is opgewassen tegen meerdere gronden, als het maar niet te nat is. De vorm met smalle bladeren moet harder zijn dan die met grote bladeren. Kan vermeerderd worden uit zaad, soms met koud, natte stratificatie, of door stekken. Trekt vlinders aan, was onbeschadigd in Engeland bij -14C


Callistemon pityoides


De meest winterharde Callistemon. Groeit van nature op hoogtes van 600 tot 2000 meter in Australië. Hij is inheems in de staten New South Wales, Queensland en Victoria. Doet het goed in natte gebieden, is opgewassen tegen slechte drainage en kan tegen permanent vochtige grond. Goed winterhard bij ons in de tuin.
De pityoides dwergsoorten zijn beter winterhard dan de gewone pityoides soorten. Hoe kleiner het blad, hoe meer vorst de plant verdraagt.


Veronica derwentiana  (syn. Parahebe derwentiana)
Groeit hoog in de bergen van Victoria, New South Wales en Tasmanië. Behoort tot de Scrophulariaceae en deze vaste plant wordt 0.50 tot 1.5 meter hoog. De bloemkleur is wit tot lichtblauw (wel 100 bloemen per cluster). Hij houdt van vochtige grond, zon, kan schaduw hebben.


Volgens Australische bronnen kan hij -12C of meer hebben.


Vermeerderen uit zaad of stek.


Veronica perfoliata (syn. Parahebe perfoliata)

Behoort tot de Scrophulariaceae. Veronica perfoliata komt in het algemeen voor in New South Wales, Australian Capital Territory en Victoria.

Deze Veronica perfoliata is nauw verwant aan Veronica arenaria (synoniem Parahebe arenaria) en Veronica derwentia  (syn. Parahebe derwentiana), vaste plant met een hoogte van 30 cm tot 1 meter. De bloei vindt plaats in het voorjaar. Na de bloei snoeien om nieuwe groei te stimuleren.


Diplarrena latifolia
Inheems in Tasmanië. Natuurlijke regenval is meer dan 1000 mm. Behoort tot de Iridaceae. Kan 0,3 tot 1 meter hoog worden bij 0,5 tot 1.5 meter breed. De bloemkleur is wit met een beetje geel. Houdt van zon of gedeeltelijke schaduw in vochtige of droge goed gedraineerde grond.

Groeit al meer dan 50 jaar in cultuur in Engeland. Bloeit niet in de schaduw. Heeft geen extra water nodig bij droogte. Bladpunten lopen schade op bij vorst.  Diplarrena moraea is ook goed winterhard.Eucalyptus pauciflora ssp niphophila

Eucalyptus pauciflora ssp niphophila

De sneeuw Eucalyptus (snow gum) lijkt veel op de Eucalyptus pauciflora ssp debeuzevillei, maar heeft een wat kleiner blad, dat leerachtig en blauwgroen is. Hij is super winterhard. Hij groeit op hoogtes van tussen 1500 en 2000 meter in de ‘Blue Mountains’ van de staat New South Wales. Hij is bij ons na 7 jaar, nog steeds alive and kicking.


Er zijn meer pauciflora ondersoorten die goed winterhard zijn zoals de ondersoorten lacrimans, acerina en enhedraia


Eucalyptus pauciflora ssp debeuzevillei

Jounama Snow Gum ‘oftewel Eucalyptus debeuzevillei’ is een van de hardste soorten. Hij heeft een blauwgroen blad dat vrij groot is. Hij staat bekend als een matige groeier. Hij is goed winterhard.


Er zijn meer pauciflora ondersoorten die goed winterhard zijn zoals de ondersoorten lacrimans, acerina en enhedraia


Eucalyptus gunnii ‘Azura’

Eucalyptus gunnii ‘Azura’

Deze Eucalyptus is voor het eerst ontdekt in Frankrijk. Het viel de Fransen op dat deze Eucalyptus een heel koude winter had overleefd terwijl de andere gunnii’s het loodje hadden gelegd. Ze hebben deze soort vermeerderd door topstek. In Limburg heeft deze Eucalyptus de koude periode in februari 2012 goed doorstaan en had geen enkele schade.


Grevillea australisStaat bekend als de meest winterharde Grevillea. Behoort tot de Proteaceae. Heeft in de winter van 2011/2012 niet geleden bij een vriendin van mij in Limburg. Dit is de enige Grevillea die van nature in Tasmanië voorkomt. Bloeit met witte bloemen. Als plant niet commercieel verkrijgbaar in Nederland. Zaden zijn makkelijk te kopen via het internet. Deze Grevillea moet volledig winterhard zijn bij ons in Nederland.


Hakea microcarpaBehoort tot de Proteaceae. Dit is de meest winterharde Hakea. Oudere planten zijn volledig winterhard in Nederland. Planten zijn commercieel niet verkrijgbaar in Nederland. Zelf zaaien is erg makkelijk. Je krijgt een betere ontkieming met 1 week koud-nat stratificatie in de koelkast. De bloemkleur is wit.


Op de 2e plaatst komt Hakea lissosperma qua vorst-tolerantie. Ik heb geen idee of hij winterhard is, maar het is zeker het proberen waard.


Kunzea muelleri
Kunzea muelleriDeze Kunzea groeit hoog in de bergen van de staat Victoria. Behoort net zoals de Callistemon tot de Myrtaceae. Kan een uiteindelijke hoogte bereiken van iets meer dan 1 meter. De bloemkleur is geel. De plant houdt van neutraal tot zure grond die goed gedraineerd is. Deze Kunzea is winterhard tot -16C, misschien wel veel meer.

Kunzea muelleri is nergens te krijgen in Europa, nou ja bij mij dan misschien.

Kunzea ‘Badja Carpet’ is hier ook winterhard


Leptospermum micromyrtus


leptospermum micromyrtusDeze Leptospermum is goed geschikt voor het klimaat in Nederland.

Wordt zelden tot nooit aangeboden en zaden zijn haast niet te vinden.

De L. micromyrtus is inheems in de bergen van Noord-Oost Victoria en de zuidelijke hooglanden van New South Wales. Hij kan onder gunstige omstandigheden 3 meter hoog worden. Hij bloeit met witte bloemen. Op sommige plekken komt de L. micromyrtus voor op 1500-1820 meter hoogte.Leptospermum namadgiensisDeze soort heb ik via contacten van mij in de VS naar Nederland gehaald. Ik vermoed dat dit de meest winterharde Leptospermum is. Deze soort is iets van 24 jaar geleden voor het eerst ontdekt in Australië. Commercieel nog niet te krijgen in Europa maar daar komt verandering in.  


Deze Leptospermum had geen schade na de koude periode in februari 2012.


Leptospermum rupestre


0leptospermum rupestre

Inheems op Tasmanië. Groeit op bergtoppen met een gemiddelde regenval van 1500-2000 mm. Behoort tot de Myrtaceae. Kan 0.3 tot 2 meter hoog worden bij 1 tot 2.5 meter breed. Er zijn bodembekkende varianten bekend en sommige vormen groeien meer in de hoogte. De bloemkleur is wit met soms een beetje roze. Heeft in Engeland -20C overleefd, maar het ging toen vast om een oudere plant.
Leucochrysum albicans ‘Alpinum’


Leucochrysum albicans ‘Alpinum’Alpine plant, komt voor in New South Wales en Victoria. Behoort tot de Asteraceae. Wordt meestal 15 tot 50 cm hoog en 20-60 cm breed. De bloemkleur is geel of wit en bruin of donker in het hart. Houdt van volle zon, en omdat het een alpine plant is van goede drainage. Het schijnt dat de ondersoort ssp Alpinum winterhard is in Engeland. Het is mij onbekend of er planten te koop zijn in Nederland. Zaad ontkiemt voor zover ik weet binnen 20 dagen.


Neopaxia australasica

neopaxia australasica

Behoort tot de Portulacaceae. Houdt van erg vochtige grond en groeit vaak in de buurt van stromend water. Het blijft een kleine plant, en wordt maar 0,02 m hoog en 0,3 breed. De bloemkleur is wit met een geel hart. Het schijnt dat deze Neopaxia goed winterhard is. Ik heb hem zelf  nog niet in de tuin, maar wil hem graag een keer uitproberen.


Olearia algida

De meest winterharde Olearia. Onder ideale omstandigheden winterhard tot -18C/ -24C. Behoort tot de Asteraceae. Inheems in NSW, Victoria en Tasmanië. Commercieel niet verkrijgbaar in Nederland. Zelf zaden bestellen is de manier om aan de plant te komen. Olearia is vernoemd naar een Duitse Botanicus wiens vader zijn naam veranderd heeft naar het Latijn. Hij heette eerst Oelschlager en heeft het veranderd in Olearius. Olearia pinifolius, O.lacunosa, O. phlogopappa verdragen ook veel vorst


Ozothamnus hookeri

Ozothamnus hookeri

Deze Ozothamnus heeft een zilvergroen blad. Is winterhard in Portland, Amerika. Daar kan het in de winter ook erg koud worden. Het schijnt dat de Ozothamnus hookeri uit Tasmanië de echte is. De Ozothamnus hookeri uit Australië moet verkeerd benoemd zijn en is een Ozothamnus cupressoides. Een synoniem voor Ozothamnus hookeri is Helichrysum hookeriOzothamnus ledifolius

Struik die 1.3 meter hoog kan worden bij 1 - 2 meter breed. Is bij ons goed winterhard. Inheems in Tasmanië, normaal gesproken komt hij daar voor op 750 meter hoogte en nog hoger. Waarschijnlijk de meest winterharde Ozothamnus.


Podocarpus lawrenciiIs inheems in Tasmanie, New South Wales en Victoria op meer dan 1300m hoogte. Behoort tot de Podocarpaceae familie. Wordt meestal 3 meter hoog, kan in uitzonderlijke gevallen 8 meter hoog worden. Is opgewassen tegen droogte. Wordt hier in de winter nooit beschermd. Zaden hebben soms een jaar nodig om te ontkiemen. Wij hebben de Podocarpus lawrencii ‘Blue Gem’ in de tuin. Maar mijn Engelse kennis en ik zijn het eens dat ‘Blue Gem’ geen lawrencii soort is  maar een nivalis soort.


Prostanthera cuneataInheems in New South Wales, Victoria en Tasmanië. Behoort tot de Lamiaceae. Wordt normaal gesproken 30 to 100 cm hoog en 1 tot 2 meter breed. De bloemkleur is wit of lichtpaars. Houd van humus rijke grond, groeit in de meeste zure gronden tot neutraal van zand tot klei.

Heeft in Duitsland bewezen droogte tolerant te zijn. Deze Prostanthera is goed winterhard bij ons. Zaad ontkiemt langzaam tot 9 maanden.Prostanthera  ‘Badja Peak’

In cultuur is dit een erg onbekende Prostanthera soort. Iets minder hard dan P. cuneata. Evenals bij de P. cuneata zijn de blaadjes van de ‘Badja Peak’ erg aromatisch. Plant heeft een erg sierlijk blad. Wordt 2.25 m hoog bij 2 meter breed. Houdt van zandgrond of lichte kleigrond, met goede drainage.


Richea scopariaInheems op Tasmanië. Groeit op 900 meter hoogte en hoger. Komt daar voor in gebieden met regenval van 1000 tot 2500 mm. Behoort tot de Ericaceae. Wordt ongeveer 1.5 meter hoog bij 1 meter breed. De bloemkleur is meestal oranje, maar ook wit, rood en roze. Houdt van vochtige grond in zon of gedeeltelijke schaduw. In Engeland zijn er Richeas van meer dan 50 jaar oud. Heeft van alle Richeas de mooiste bloemen, in cultuur meestal niet hoger dan 0,5 meter. Groeit soms maar 15 cm hoog en 20 breed in 10 jaar. Een van de mooiste exoten van Australië. Als je de plant wilt zaaien heb je super vers zaad nodig.


Richea x curtisiae

Richea x curtisiae


Inheems op Tasmanië. Komt daar voor in gebieden met een regenval van 1000 tot 2500 mm, 300 dagen per jaar. Behoort tot de Ericaceae. Kan 2 meter hoog worden, de bloemkleur is rood. Houdt van zure grond die nooit mag drogen. Moet hier volledig winterhard zijn, is in elk geval winterhard in Engeland. Stekken doen er 1 jaar over om te wortelen. Ziektes zijn bij Richea onbekend. Richea is vernoemd naar de Franse natuurkundige Claude Riche die veel onderzoek heeft gedaan op Tasmanië. Als je de plant wilt zaaien heb je super vers zaad nodig.Tasmannia lanceolataSynoniem is Drimys lanceolata. Inheems op Tasmanië, Victoria en New South Wales. Komt daar voor in gebieden met een regenval van 1000 mm en hoger. Behoort tot de Winteraceae. Wordt 0,2 tot 1 m hoog. De bloemkleur is geel. Houdt van zon, maar kan ook in de schaduw. Houdt van vochtige grond en in de zomer een hoge luchtvochtigheid. Winterhard tot -10C/ -15C. Heeft bescherming nodig in de winter. Vrouwelijke variant is harder dan mannelijke variant. Groeit 1 meter in 6 jaar.

Maurits de Vries Maurits de Vries Ozothamnus ledifolius Maurits de Vries Jeff Irons acacia rubida Acacia obliquinervia baeckea gunniana

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina