oritesOrites diversifolia (Proteaceae)


Orites behoort tot Proteaceae familie, dat is dezelfde familie waartoe oa. de Grevillea, Banksia en Telopea behoren, maar Orites is in cultivatie veel minder bekend dan deze andere familieleden. Er bestaan 9 officiële Orites soorten waarvan er 7 endemisch zijn in Australië en één in Bolivia en één in Chili. Wij hebben de soort Orites diversifolia in pot staan en deze is endemisch op Tasmanie en groeit daar op bergtoppen tot op 1300 meter hoogte en in het regenwoud op lagere hoogtes. De plant kan in zijn natuurlijke omgeving 3 meter breed worden. De plant heeft een lignotuber, dat betekend dat het mogelijk is  om zichzelf na een bosbrand of koudewinter te regeneren vanuit de basis van de plant. Deze Orites heeft  stijf, lineaire bladeren, vaak met gekartelde randen, maar zijn variabel. De bloemkleur is wit en de bloeiperiode moet in de vroege zomer zijn.  

 


Verzorging:

Goed gedraineerde vochtige grond in de halfschaduw of schaduw.


Stekken:

Vermeerdering is mogelijk door stekken, maar deze zullen in het begin erg langzaam groeien.


Zaaien:

Ik heb zelf geen ervaring met het zaaien van Orites, maar volgens het boek ‘Growing Australian Native Plants from Seed’, ontkiemd vers zaad erg makkelijk.


Winterhard:

Ik schat dat een wat oudere plant onbeschermd ongeveer -15C kan verdragen, maar als men de plant in de winter afdekt met vliesdoek dan kan de plant wel meer vorst verdragen.


Verkrijgbaarheid:

Deze plant is nog niet te koop in Nederland, voor de echte liefhebber ben ik wel bereid om wat stekjes te delen van mijn plant. Zaden kunt u oa. bestellen bij Wildseeds Tasmania.


Update:

(2015) Onze plant staat momenteel nog in pot op het moment van schrijven, maar gaat in 2016 de tuin in.


(2017) Helaas is onze Orites in de zomer van 2016 doodgegaan. Geen idee, waarom deze plant zo opeens het loodje heeft gelegd, waarschijnlijk heeft de plant te droog gestaan.


Meer informatie:


Australian Plant Society Tasmania (APTAS)

Australian National Botanic Gardens (ANBG)

Artikelen

Albizia coreana

Acacia`s uit Amerika

Australasian plant society UK

Bezoek uit Engeland

Blog

Faq (coming soon)

Foto`s van  onze exoten

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Zelf Callistemon kweken uit zaad


Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina