Oxylobium alpestre (Fabaceae)

Oxylobium alpestre wordt beschouwd als de meest winterharde Oxylobium en is inheems in Victoria, New South Wales en The Australian Capital Territory. De plant zal een hoogte bereiken van 120 cm en wordt ongeveer 1.20 meter breed. De blaadjes zijn 10 to 40 mm lang en 3 tot 10 mm breed. De plant bloeit met gele oranje bloemen. Deze plant is verschrikkelijk zeldzaam en wordt tot heden nergens aangeboden. Vandaar dat ik zelf aan het emailen ben geslagen en contact heb gezocht met mensen in Australië om zo aan zaden te komen. Op het moment van schrijven heb ik 3 zaailingen die als ze lekker aan de groei komen in de zomer van 2014 in de tuin gaan. Waarschijnlijk plant ik dan eerst maar één en hou er twee als back-up en zal proberen door plant te vermeerderen door stekken. Een synoniem voor deze plant is Podolobium alpestre.


VerzoOxylobium alpestrerging: Volle zon tot lichte schaduw in vochtige maar goed gedraineerde grond.


Stekken: Geen idee of de plant te vermeederen is door stekken


Zaaien: Zaden zijn opzich geen voorbehandeling nodig, maar de praktijk wijst uit dat de zaden sneller ontkiemen als je een kleik stukje van de zaadhuid knipt en de zaden voor een nachtje laat weken in water. Hierdoor kunnen de zaden vocht opnemen en zwellen ze een beetje op. Misschien is het ook raadzaam om de zaden te behandelen met een anti-schimmel middel (bleekwater oid), aangezien ik behoorlijk wat zaden had die zijn gaan schimmelen.


Winterhard: De plant moet bij ons winterhard zijn, maar ik ga er dan wel vanuit dat de plant dan minimaal 3-5 jaar oud is.

Verkrijgbaarheid: Nou niet eigenlijk, maar als mijn planten het goed blijven doen probeer ik daar verandering in te brengen.


Update 29-11-2014: Er staan nu 2 Oxylobium alpestre plantjes in de tuin, één grote plant staat nog in een rootmaker pot. De twee die ik in de tuin heb staan, staan op verschillende plekken. Een staat op een erg warme plek voor de loods in droge grond en de andere staat op het Noorden in humusrijke zware grond die goed vocht vasthoud.
Artikelen

Albizia coreana

Acacia`s uit Amerika

Australasian plant society UK

Bezoek uit Engeland

Blog

Faq (coming soon)

Foto`s van  onze exoten

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Zelf Callistemon kweken uit zaad


Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina