Ozothamnus (Asteraceae)

Ozothamnus is een geslacht van 53 soorten, die voorheen allemaal waren geclassificeerd in het geslacht Helichrysum. 43 soorten zijn inheems in Australië, de overige soorten zijn inheems in Nieuw Zeeland en Nieuw-Caledonië. Het zijn allemaal bladhoudende struiken of vaste planten met een erg aromatisch blad. Mijn eerste Ozothamnus (soort was Ozothamnus ledifolius) heb ik gekregen van Merrigum, en de plant is alweer door 3 winters gekomen zonder enige schade. De Ozothamnus hookeri die ik eveneens heb gekregen van Merrigum is in 2012, is goed door de winter gekomen en deze plant lijkt ook zeer winterhard. De soort Ozothamnus rosmarinifolius is hier niet winterhard gebleken. Verder zijn kunt u de soorten Ozothamnus alpinus, O. rodwayi en O. secundiflorus uit Australië proberen. Nieuw Zeeland kent ook Ozothamnus soorten, maar op het moment van schrijven is het mij nog niet duidelijk welke soorten uit Nieuw Zeeland veel vorst verdragen, en een kans maken bij ons in de tuin.
Ozothamnus ledifolius

Struik die 1.3 meter hoog kan worden bij 1 - 2 meter breed. Is bij ons goed winterhard. Inheems in Tasmanië en komt daar voor op 750 meter hoogte en nog hoger. Waarschijnlijk de meest winterharde Ozothamnus. Heeft bij ons nog nooit schade gehad in de tuin, met minimale bescherming van vliesdoek. Als de plant in knop zit dan is de plant bedekt met oranje knopjes, eenmaal in bloei zie je magrietachtige bloemen.

ozothamnus ledifolius

Foto boven: Onze Ozothamnus ledifolius

Ozothamnus hookeri


Ozothamnus hookeri wordt 05 -1(-2)m hoog en 0.7 m breed. Heeft een zilvergroen blad en de buitenste schutbladeren hebben een crème achtige kleur. Het schijnt dat de Ozothamnus hookeri uit Tasmanië de echte is. De Ozothamnus hookeri uit Australië moet verkeerd benoemd zijn en is een Ozothamnus cupressoides. Een synoniem voor Ozothamnus hookeri is Helichrysum hookeri.

ozothamnus hookeri.JPG

Foto boven: Ozothamnus hookeri in knop

Ozothamnus ledifolius 1200.jpg

Verzorging:

Een standplaats in de zon en is opgewassen tegen zomerse droogte.


Stekken:

Halfverhoute stekken


Zaaien:

Ozothamnus zaden ontkiemen sneller met behulp van “SISP Treatment”.


Winterhard:
Ozothamnus ledifolius verdraagt -17C (misschien meer?).

Ozothamnus hookeri verdraagt -14C   (misschien meer?).

(bron: Australian natives and their cultivation in Europe )


Verkrijgbaarheid:

Ozothamnus ledifolius is te koop in Nederland bij oa. boomkwekerij Coonen en in België bij kwekerij Aqua-botanica. Ozothamnus hookeri is voorzover ik weet niet te koop in Nederland, maar zaden besteld u makkelijk bij Nindethana


Update:
Ozothamnus ledifolius en Ozothamnus hookeri hebben bij ons in de tuin nog nooit schade gehad. Misschien is het niet nodig, maar ik dek de planten wel af in de winter met vliesdoek.

Hiernaast: Ozothamnus ledifolius in het wild in Australië. Grote verschillen zijn aanwezig in de plant, let op: Bloei, knoppen, dode takken, en nieuwe groei

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina