Pinus radiata (Pinaceae)Pinus radiata

Deze plant behoort tot de dennen familie en kan 30 meter hoog worden en in uitzonderlijke gevallen 60 meter hoog. De conifeer is inheems in Californië en Mexico (Santa Cruz, Monterey Peninsula en San Luis Obispo County). Het is de meest aangeplante den ter wereld. De naalden zijn helder groen, in clusters van drie, slank, 8-15 cm  lang en met een stompe punt. De bruine kegels zijn 7-17 cm  lang, eivormig en meestal asymmetrisch ingesteld op een tak, bevestigd op een schuine hoek. De schors is gespleten en donker grijs tot bruin. Pinus radiata is nauw verwant aan Pinus muricata en Pinus attenuata en hybridiseert makkelijk met beidepinus radiata soorten. Op Tenerife waren er bosbranden geweest en zagen wij een bos met aangeplante Pinus radiata en Pinus canariensis. Het was opmerkelijk om te zien dat Pinus radiata eenmaal verbrand dood was en Pinus canariensis na een jaar tijd weer aan alle kanten aan het uitlopen was. Gelukkig hoeven wij ons in Nederland niet druk te maken over bosbranden en is dit natuurlijk geen reden om niet voor de Pinus radiata te kiezen. De naalden van deze den zijn erg zacht en dat kan je niet zeggen over de naalden van de dennen die bij ons inheems zijn. Het is een snelle groeier en het record is gevestigd in Nieuw-Zeeland waar ze een groeisnelheid  van 2.5 meter per jaar hebben geconstateerd. De boom wordt voornamelijk veel aangeplant omdat het hout zeer geschikt is voor een breed scala van toepassingen. Het hout houdt schroeven en nagels goed vast en neemt beits en verf zonder problemen op. Het hout wordt veel gebruikt in de woningbouw voor balken, palen en triplex. Verder maakt men krantenpapier van het hout en gebruikt met de boom in Nieuw-Zeeland als kerstboom.


Verzorging:

Groeit van nature in zand of leemgrond en is opgewassen tegen een erg arme bodem . Deze den houdt van een plek op de volle zon en is bestand tegen lange periodes van droogte.


Stekken:

Het kan meerdere maanden duren voordat de stekken wortelen. Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om Pinus radiata te zaaien ipv te stekken. Ik vermoed dat je de beste planten krijgt als je voor zaaien kiest.


Zaaien:

Stratificeer de zaden voor 6 weken op 4°c graden.


Winterhard:

Pinus radiata is winterhard bij ons in tuin


Verkrijgbaarheid:

Wij hebben deze Pinus radiata gekocht bij Pieter Zwijnenburg Jr, verder zullen er nog wel wat andere kwekerijen zijn die deze conifeer aanbieden.


Update:

In het najaar van 2013 vonden wij het nodig om de tuin opnieuw in te delen. Wij hebben de Pinus radiata verplaatst, maar helaas is het niet goed gegaan en is de plant helemaal bruin geworden.

Foto boven: Pinus radiata bij ons in de tuin

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina