peumus boldusPeumus boldus (Monimiaceae)

Peumus boldus, de enige soort in het geslacht Peumus. Deze boom staat bekend als ‘Boldo’. Het is een groenblijvende struik of boom die tot 6 meter hoog kan worden. De plant is nauw verwant aan de familie van de laurier. Hij is tweehuizig. Zijn leerachtige bladeren met lichtgekleurde bultjes op het oppervlak zijn elliptisch-eivormig, gaafrandig en bleekgrijs tot groen gekleurd. Zij hebben een eigenaardige geur en een brandend kruidige, licht bittere smaak. De sterk ruikende bloemen zijn radiair, wit of geelachtig en zijn gegroepeerd in bloeiwijzes. De eivormige, aromatische steenvruchten zijn eetbaar. De boom bloeit gedurende het hele jaar. In Chili wordt de schors ook medisch gebruikt en is dan effectiever dan de bladeren. De bladeren worden trouwens ook als keukenkruid gebruikt. De etherische olie vindt toepassing in de parfumindustrie. Verder wordt er uit de schors een kleurstof gemaakt en levert de boom hardhout, dat onder de naam boldo bekend staat. In Zuid-Amerika maken ze vaak thee van de blaadjes, het schijnt dat je deze thee maar twee weken mag drinken ivm het Ascaridole gehalte in het blad.


Verzorging:

De plant groeit van nature in droge gebieden in Chili en Peru, dus zal hier ook niet zoveel water nodig zijn in de volle grond.


Vermeerderen:
Het zaaien van Peumus Boldus schijnt een lastig karwei te zijn, dus stekken heeft de voorkeur.Winterhard:

Waarschijnlijk winterhard tot -10C, maar als je de plant in de winter beschermd met vliesdoek dan kan de plant vast veel meer vorst aan. Het probleem is vaak met groenblijvende planten dat het blad in een koude winter uitdroogt.


Verkrijgbaarheid:

Esveld, Hulsdonk, A Touch of Green


Update:

Op het moment van schrijven is er geen update over deze plant.


Meer informatie:

gernot-katzers-spice-pages

Tropical plant databaseArtikelen

Albizia coreana

Acacia`s uit Amerika

Australasian plant society UK

Bezoek uit Engeland

Blog

Faq (coming soon)

Foto`s van  onze exoten

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Zelf Callistemon kweken uit zaad


Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina