Phormium tenax (Xanthorrhoeaceae)

De Phormium tenax komt van oorsprong uit Nieuw Zeeland en behoort tot de lelie familie. Je hebt ze in verschillende varianten, waarvan de groene variant met zwarte rand het meest winterhard is. Ik heb in het verleden er zelf 2 geplant. Eén voor onze loods op het zuiden in de zomer van 2007 en de andere heb ik geplant in april 2008 op het westen voor onze woning. In Nieuw Zeeland kan hij een hoogte bereiken van 3 meter, ik weet niet wat de bevindingen zijn in Nederland, maar hij heeft nu bij ons in een hoogte bereikt van ongeveer 1.5 meter. Het is een goede groeier, hij groeit nog tot 8 graden boven nul. Toch Phormium tenax (foto Ian Barclay)bestaat er veel verschil in de winterhardheid van de Phormium tenax. Een detail wat ik niet wist, maar wat Hans Prins (de groeneprins) mij vertelde, is dat de Phormium tenax met de zwarte bladrand harder is dan de Phormium tenax met de rode rand. In maart 2009 heb ik de rode Phormium geplant, en in april 2010 heb ik de Phormium tenax “Goliath” in de tuin gezet. De laatste is de grootste Phormium die 3 meter hoog kan worden. Helaas is de rode Phormium tenax geheel bevroren in de winter van 2009/2010 en heb ik hem maar uit de tuin gehaald.


Verzorging:

Licht zure zand, klei of leemgrond, droge of vochtige grond maar wel met goede drainage. Beschermen in de winter tegen de uitdrogende oostenwind


Stekken:

Delen is de manier om te plant te vermeerderen.


Zaaien:

Zaden kunnen ontkiemen tussen 30 en 180 dagen.


Winterhard:
Ik vrees dat Phormium tenax niet geschikt is voor het oosten van Nederland. In de winter van 2011 is hij weer tot aan de grond afgestorven dus ik stop maar met deze mooie exoot. In het midden van het land, in de stad of aan de kust zal hij veel beter winterhard zijn.


Verkrijgbaarheid:
Phormium is een commerciële plant en is goed verkrijgbaar in Nederland. Planten koopt u oa. bij de Groeneprins, Esveld, Rein en Mark Bulk.


Update 11-11-2017
Aangezien wij hier in Nederland de afgelopen jaren steeds van die kwakkelwinters hebben en ik joekels van Phormiums heb gezien in de Botanische tuin van Delft wil ik het toch weer gaan proberen in 2018

Phormium tenax Phormium tenax Phormium tenax 'Goliath' Phormium tenax 'Goliath' Phormium tenax 'Goliath'

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina