Pittosporum (Pittosporaceae)


Wereldwijd bestaan er ongeveer 200 soorten Pittosporum soorten en alle soorten zijn groenblijvend. In het voorjaar of aan het begin van de zomer verschijnen roomkleurige of stervormige bloemen die aangenaam geurend zijn. Pittosporum kan in de volle zon als in de halfschaduw. In de landen van herkomst staat hij vaak in de volledige schaduw, maar dat is bij ons niet aan te raden. Men gaat er vaak vanuit dat Pittosporum niet kan in Nederland. Sowieso 1 soort is hier volledig winterhard bevonden en dat is Pittosporum heterophylum ‘La Blanca’, verder is Pittosporum parvilimbum hier in de winter van 2012/2013 met bescherming van vliesdoek ongeschonden door de winter gekomen. Ik vermoed dat de parvilimbum winterhard kan zijn als de plant al redelijk groot is. Kleine plantjes zijn dus zeker in de eerste jaren bescherming nodig. In 2013 heb ik een 3-tal pittosporums besteld in Amerika en deze nieuwe soorten worden in het voorjaar van 2014 uitgeplant. De meest interessante en misschien ook de zeldzaamste soort is Pittosporum sahnianum. Deze Pittosporum moet volgens het internet de meest winterharde zijn en krijg USDA zone 6 toegewezen.


Wij hebben nu de volgende pittosporums in de tuin of in pot.


Pittosporum tobira ‘Tall ‘n Tough’


Naar alle waarschijnlijkheid de meest winterharde ‘tobira’. Deze soort heb ik in 2013 besteld in de VS. Grote bladhoudende struik, die soms ook kan uitgroeien tot een boom. Deze soort is opgekweekt uit Koreaans zaad in het JC Raulston arboretum (South Carolina, Amerika). Heeft glimmend donkergroen rond blad en in het voorjaar sterk geurende bloemen. Eenmaal gesettled is deze plant goed opgewassen tegen droogte. Het is een USDA zone 7 plant.Pittosporum sahnianum


Pittosporum sahnianum moet de meest winterharde Pittosporum zijn die er maar te krijgen is. Deze soort heb ik net zoals de andere drie soorten besteld in de VS in 2013. De soort is nu geplaatst in Pittosporum illicioides, maar Pittosporum sahnianum is toch anders, blijft kleiner en heeft breder blad. Als de plant geplaatst is in de volle zon heeft de plant behoefte aan extra water in de zomer.  Is opgewassen tegen lichte schaduw en heeft behoefte aan een goed gedraineerde bodem. Het is een USDA zone 6B plant.


Meer informatie volgt nog als de plant in de volle grond staat


Waarschijnlijk zijn deze 2 soorten ook winterhard?


Pittosporum daphniphylloides  (China)

Pittosporum illicioides 'Strappy'  (China)


Verzorging:

Zorg voor een standplaats in de volle zon, beschut (indien mogelijk) en een goede drainage.


Stekken:

Halfverhoute topstek in de vroege zomer.


Zaaien:

Pittosporum zaden ontkiemen over een langere periode. Het is raadzaam om de potjes met zaden drie tot vijf jaar te bewaren.


Winterhard:

Pittosporum parvilibum, Pittosporum heterophyllum ‘La Blanca’ zijn de meest winterharde soorten. Pittosporum sahnianum moet de meest winterharde soort zijn, maar die staat bij ons nog in pot en heb ik dus niet uit kunnen testen.


Verkrijgbaarheid:

Oa. bij Esveld, Rein en Mark Bulk en H.Kolster


Update:


2010/2011

Wij hadden de volgende Pittosporum soorten in de tuin staan. Helaas was bij ons alleen de heterophyllum `La Blanca`winterhard, de onderstaande soorten zijn doodgegaan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze bij u niet winterhard zijn, omdat het echt op het randje was in de winter van 2010/2011

Pittosporum heterophyllum     

Pittosporum tobira `Cuneatum`   

Pittosporum tenuifolium 'Irene Patterson'  

Pittosporum tenuifolium


2012/2013

Pittosporum parvilimbum and Pittosporum heterophyllum ‘La Blanca’ hadden geen schade na de winter van 2012/13. Beide planten heb ik in de winter afgedekt met vliesdoek.

Een interessante link naar een verslag over Nieuw Zeelandse pittosporums klik hier.

04-03-2015

Ik heb nu twee plantjes van Pittosporum illicioides v. angustifolium en Pittosporum daphniphylloides. Bijzondere Pittosporum soorten die ook nog eens veel vorst kunnen verdagen en hopelijk winterhard zullen zijn.

Pittosporum heterophyllum `La Blanca` (China)


Deze Pittosporum is al sinds 2010 winterhard bij ons in de tuin. Groeit erg langzaam.Pittosporum heterophyllum ‘Winter Frost’

Deze soort heb ik in 2013 besteld in de VS. Ik vraag mij af of deze heterophyllum nu anders is dan de soort (‘La Blanca’) die ik nu al heb.Pittosporum parvilimbum (China)


Inheems in de Chineese provincie Guangxi. Zeer zeldzaam. Bloeit met gele bloemen, had geen schade na de winter van 2012/ 2013.


Pittosporum daphniphylloides (China, Taiwan)


Deze Pittosporum groeit als een struik of groeit tot een kleine boom. De plant heeft donkergroen glimmende blaadjes die wel 22 cm lang kunnen worden.  De bloei vindt plaats in mei/jui.  Deze Pittosporum heeft behoefte aan volle zon in goed gedraineerde grond. Onze plant staat nog in pot, maar wordt in het voorjaar van 2015 in de tuin gezet.


Pittosporum illicioides v. angustifolium (Taiwan)


Een hele sierlijke Pittosporum met blaadjes tot 20 cm lang en maar 2 cm breed. Deze plant moet minstens -15C aankunnen in de volle grond. Plant deze Pittosporum in de halfschaduw waar hij beschermt staat tegen de koude wind in de winter in goed gedraineerde vochtige grond.Pittosporum illicioides v. angustifolium.jpg Pittosporum-daphniphylloide.jpg Pittosporum tobira ‘Tall ‘n Tough’ Pittosporum heterophyllum

Artikelen

Albizia coreana

Acacia`s uit Amerika

Australasian plant society UK

Bezoek uit Engeland

Blog

Faq (coming soon)

Foto`s van  onze exoten

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Zelf Callistemon kweken uit zaad


Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina