Pittosporum (Pittosporaceae)


Wereldwijd bestaan er ongeveer 200 soorten Pittosporum soorten en alle soorten zijn groenblijvend. In het voorjaar of aan het begin van de zomer verschijnen roomkleurige of stervormige bloemen die aangenaam geurend zijn. Pittosporum kan in de volle zon als in de halfschaduw. In de landen van herkomst staat hij vaak in de volledige schaduw, maar dat is bij ons niet aan te raden. Men gaat er vaak vanuit dat Pittosporum niet kan in Nederland. Sowieso 1 soort is hier volledig winterhard bevonden en dat is Pittosporum heterophylum ‘La Blanca’, verder is Pittosporum parvilimbum hier in de winter van 2012/2013 met bescherming van vliesdoek ongeschonden door de winter gekomen. Ik vermoed dat de parvilimbum winterhard kan zijn als de plant al redelijk groot is. Kleine plantjes zijn dus zeker in de eerste jaren bescherming nodig. In 2013 heb ik een 3-tal pittosporums besteld in Amerika en deze nieuwe soorten worden in het voorjaar van 2014 uitgeplant. De meest interessante en misschien ook de zeldzaamste soort is Pittosporum sahnianum. Deze Pittosporum moet volgens het internet de meest winterharde zijn en krijg USDA zone 6 toegewezen.


Wij hebben nu de volgende pittosporums in de tuin of in pot.


Pittosporum tobira ‘Tall ‘n Tough’


Naar alle waarschijnlijkheid de meest winterharde ‘tobira’. Deze soort heb ik in 2013 besteld in de VS. Grote bladhoudende struik, die soms ook kan uitgroeien tot een boom. Deze soort is opgekweekt uit Koreaans zaad in het JC Raulston arboretum (South Carolina, Amerika). Heeft glimmend donkergroen rond blad en in het voorjaar sterk geurende bloemen. Eenmaal gesettled is deze plant goed opgewassen tegen droogte. Het is een USDA zone 7 plant.Pittosporum sahnianum


Pittosporum sahnianum moet de meest winterharde Pittosporum zijn die er maar te krijgen is. Deze soort heb ik net zoals de andere drie soorten besteld in de VS in 2013. De soort is nu geplaatst in Pittosporum illicioides, maar Pittosporum sahnianum is toch anders, blijft kleiner en heeft breder blad. Als de plant geplaatst is in de volle zon heeft de plant behoefte aan extra water in de zomer.  Is opgewassen tegen lichte schaduw en heeft behoefte aan een goed gedraineerde bodem. Het is een USDA zone 6B plant.
Een andere soort die ook winterhard zou kunnen zijn is:

Pittosporum illicioides 'Strappy'  (China)


Verzorging:

Elke Pittosporum heeft specifieke eisen. Sommige moeten op de volle zon en sommige soorten hebben liever halfschaduw of schaduw. De meeste soorten zijn ‘understory plants’. Lastig om dit correct te vertalen, maar het komt erop neer dat ze vaak in het bos groeien onder bomen en dus erg beschut staan en gefilterd zonlicht krijgen.


Stekken:

Halfverhoute topstek in de vroege zomer.


Zaaien:

Pittosporum zaden ontkiemen over een langere periode. Het is raadzaam om de potjes met zaden drie tot vijf jaar te bewaren.


Winterhard:

Tot dusver zijn bijna alle Pittosporums hier winterhard. Sommige variëteiten van tenuifolium zullen niet winterhard zijn en in het verleden is P. Tobira ‘Cuneatum’ hier doodgegaan.


Verkrijgbaarheid:

Oa. bij Esveld, Rein en Mark Bulk en H.KolsterPittosporum heterophyllum `La Blanca` (China)


Deze Pittosporum is al sinds 2010 winterhard bij ons in de tuin. Groeit erg langzaam.
Pittosporum parvilimbum (China)


Inheems in de Chineese provincie Guangxi. Zeer zeldzaam. Bloeit met gele bloemen, had geen schade na de winter van 2012/ 2013.


Pittosporum daphniphylloides (China, Taiwan)


Deze Pittosporum groeit als een struik of tot een kleine boom. De plant heeft donkergroen glimmende blaadjes die wel 22 cm lang kunnen worden. De bloei vindt plaats in mei/jui en deze Pittosporum heeft behoefte aan volle zon in goed gedraineerde grond. Onze plant staat nu sinds 2016 bij ons in de volle grond. Wij hebben de soort geplant voor onze loods op het zuiden en hij staat in humusrijke zandgrond.

Pittosporum illicioides v. angustifolium (Taiwan)


Een hele sierlijke Pittosporum met blaadjes tot 20 cm lang en maar 2 cm breed. Deze plant moet minstens -15C aankunnen in de volle grond. Plant deze Pittosporum in de halfschaduw waar hij beschermt staat tegen de koude wind in de winter in goed gedraineerde vochtige grond.pittosporum sahnianum13.jpg

Pittosporum tenuifolium (Nieuw ZeelaPittosporum tenuifoliumnd)

Deze Pittosporum groeit uit tot een kleine groenblijvende boom, tot 10 m en is inheems in Nieuw-Zeeland. Daar is de soort algemeen bekend als kohuhu en zwarte matipo. De bloemen vallen in het algemeen niet erg op door hun kleur en het schijnt dat deze alleen `s nachts geurend.  In het wild vind men deze soort in bosgebieden aan de kust en in de bergen tot op een hoogte van 900 meter. Het Latijnse tenuifolium betekent "slank blad".

Deze plant heb ik zelf gezaaid, ik heb een aantal jaren geleden de zaden verkregen via een goede vriend van mij, die op zijn beurt de zaden weer had verkregen van een Nieuw Zeelandse Botanische tuin. Ik had nooit verwacht dat de zaden ik toen kreeg afkomstig waren van een hele winterharde plant. In het verleden ben ik twee keer een plant van tenuifolium verloren in een koude winter, maar gelukkig zijn deze planten veel vorst tolleranter en hebben nog nooit winterschade gehad.

Pittosporum heterophyllum `La Blanca` Pittosporum illicioides v. angustifolium Pittosporum parvilimbum Pittosporum tobira ‘Tall ‘n Tough’ Pittosporum daphniphylloides

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina