Podocarpus lawrencii Podocarpus lawrencii (Podocarpaceae)

Podocarpus lawrencii vroeger beter bekend als Podocarpus alpines is een conifeer die langzaam groeit tot een kleine boom of struik. In Australië groeit hij vaak over rotsen en wordt meestal 3 meter hoog en kan in uitzonderlijke gevallen 8 meter hoog worden. De blaadjes zijn 15-25 mm lang bij 1,5 - 3 mm wijd en hebben meestal een donkergroene kleur. In Nederland is hij volledig winterhard en zou zelfs temperaturen van –24c aankunnen. Wij hebben de ‘Blue Gem’ in de tuin, die blauwe bladeren heeft.Podocarpus totara (Podocarpaceae)

Deze conifeer is afkomstig van het noordeneiland van Nieuw-Zeeland en het noordelijke deel van het zuidereiland. Hij kan 30 meter hoog worden en een stam dikte krijgen van maar liefst 2 meter. De conifeer wordt ongeveer 800-1000 jaar oud, je er dus ook een poos plezier van. Net zoals bij de Eucalyptus bladdert de schors af en heeft het een sierwaarde. De grootste bekende levende Podocarpus totara, de Pouakani Boom, in de buurt van Pureora in de centrale Noordereiland is meer dan 35 meter hoog en heeft  een stamdiameter van 4 meter op borsthoogte. De Podocarpus totara bomen trekken voornamelijk inheemse vogels, die zaden van de boom verspreiden. Waaronder Kereru, Tuis, Bellbirds, Geel-bekroonde parkiet. Het hout is hard, langdradig en zeer resistent tegen rot, vooral het kernhout . Vanwege de duurzaamheid, werd totara hout vaak gebruikt voor afrasteringspalen, vloer palen en spoorbielzen. Het wordt ook geroemd om zijn houtsnijwerk eigenschappen.  Het was de primaire hout dat werd gebruikt door de Maori`s om waka kano`s te maken.

Podocarpus totara in het wild

podocarpus totara.JPG podocarpus totara333.JPG

Verzorging:

Houd van vochtige en zure grond en is goed opgewassen tegen periodes van droogte.


Stekken:

Als men een plant wil die in de hoogte groeit, moet je een topstek nemen en niet een stek van de zijscheuten.


Zaaien:

Podocarpus kan verkregen worden uit zaad, maar is misschien tot een jaar stratificatie nodig.


Winterhard:

Beide Podocarpus soorten zijn volledig winterhard bij ons.


Verkrijgbaarheid:
Is oa. verkrijgbaar bij kwekerij Esveld en Rein en Mark Bulk.


Update:
Podocarpus hallii (syn. P. cunninghami) is ook afkomstig van Nieuw Zeeland en ongeveer vergelijkbaar. Het schijnt dat de Podocarpus hallii meer vorst verdraagt dan de totora.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina