Quercus hypoleucoidesQuercus hypoleucoides

Deze schitterende bladhoudende eikenboom is inheems in west-Arizona, oost-Texas, zuidwest-New Mexico en het zuiden van Mexico. De plant groeit uit tot een grote struik of boom als het maar genoeg water krijgt, de plant is zelfs gezien op 2400 meter hoogte. De blaadjes van deze boom zijn gekarteld en hebben een afwisselend bladbestand en zijn donkergroen van kleur. De onderkant van het blad heeft een zilverenkleur en licht mooi als het waait of als de zon erop schijnt. In Nederland is het een onbekende boom en voorzover ik weet staat deze boom alleen in Trompenburg Rotterdam. De boom staat bij ons op zware grond met een gemiddelde drainage, maar heeft in de zomer de gehele dag zon.

Quercus hypoleucoidesVerzorging: Goed gedraineerde grond en een plek in de volle zon.


Stekken: De plant is te vermeerderen door middel van stekken, maar verdere informatie ontbreekt mij hierover.


Zaaien: De plant is te vermeerderen door het zaaien van eikel, waarschijnlijk zijn de eikeltjes koude stratificatie nodig om te ontkiemen.


Winterhard: Als de plant is aangeplant onder de juiste condities dan moet de plant winterhard zijn in Nederland en België.


Verkrijgbaarheid: Damien de Vos in België en Cistus in Amerika.


Update 20-11-2017: De plant staat sinds het voorjaar van 2014 bij ons in de tuin en in 2017 kwam ik toch tot de conclusie dat de plant op de verkeerde plaats staat. De plant groeit niet goed en laat soms blad vallen. Dus ik heb de eik in het voorjaar van 2017 maar verplaatst naar een plek voor een zuidmuur. Hij heeft toen al zijn blad laten vallen, maar midden zomer liep de plant weer alle kanten weer uit. Ik hoop op deze plek eindelijk de groei erin komt. Iets wat bij tot heden een beetje tegen valt bij deze plant.

Foto boven: Quercus hypoleucoides ergens in Amerika

 Foto onder: Onze Quercus hypoleucoides

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina