Quercus ilex

is een middelgrote groenblijvende boom die maximaal 20-27 meter hoog kan worden en is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied. De boom heeft een fijn vierkant gespleten zwartachtig schors en leerachtige groenblijvende bladeren. De blaadjes blijven ongeveer 1 a 2 jaar aan de boom hangen voordat ze eraf vallen en er weer nieuwe blaadjes ontstaan. De bladeren zijn donkergroen boven en bleke wit-grijs met dichte korte haren onder. De bladvorm is variabel, de volwassen bladeren zijn 4-8 centimeter lang en 1-3 cm breed. De boom bloeit omstreeks mei met goudgele, mannelijke katjes. Vrouwelijke bloemen zijn groenachtig en onopvallend. Na de bevruchting verschijnen vrij lange, één tot twee centimeter grote eivormige eikels aan de jonge geel-viltige twijgen van de boom of struik. Er zijn twee soorten bekend Quercus ilex subsp. ilex die inheems is het noorden en oosten van het leefgebied van de soort, uit het noorden van Iberia en Frankrijk, naar het oosten van Griekenland. Quercus ilex subsp. rotundifolia is inheems in het zuidwesten van leefgebied van de soort, in het midden en zuiden van Iberia (Portugal en Spanje) en Noordwest-Afrika. De soort komt ook voor in het Atlas gebergte van Marokko waar het groeit in Ceder bossen.

Wij hebben onze steeneik gekregen van Pieter Zwijnenburg als een klein plantje van misschien maar 15 cm hoog. Toen ik de plant had geplant in de tuin had ik weinig vertrouwen erin dat de plant zijn eerst winter zou overleven, maar we zijn nu ongeveer 6 jaar verder en onze steeneik heeft nog nooit enige vorm van schade winterschade gehad en is nu al iets van 2 meter hoog. Hij staat op een erg warme plek in droge zand grond.

Verzorging: quercus ilex (2).JPG

volle zon, misschien een plek voor een zuidmuur, goede drainage. Aangezien de boom in de toekomst erg groot kan worden is het verstandig om heb de ruimte te geven als u de plant aanplant.


Stekken:

Het schijnt dat het stekken van de steeneik vrij lastig tot onmogelijk is, enten is wel mogelijk maar zaaien heeft de voorkeur.


Zaaien:

Zaai de zaden in vochtige grond en plaats het zaaibakje voor een maand in de koelkast. De eikels moeten in de aarde gepropt worden en niet oppervlakkig gezaaid worden. Haal na een maand het zaaibakje uit de koelkast en na een maand kunnen de eikel ontkiemen.


Winterhard:

Bij ons in Quercus ilex volledig winterhard, zonder enige vorm van bescherming

Verkrijgbaarheid:

Directplant verkoopt in allerlei maten tot een stamomtrek van 55 cm.


Update 16/11/2017:

Wegens herindeling van de tuin hebben wij onze Quercus ilex uit de tuin gehaald. Ook omdat onze plant veel meer in de breedte groeit dan in de hoogte. Na een koude winter is kroon afgestorven en de jaren daarop groeide de plant haast niet meer in de hoogte, maar veel meer in de breedte.

Foto boven: Onze steekeik in Schoonebeek

Foto boven: Quercus Ilex in een Botanische tuin op Madeira

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina