Ranunculus lyallii (Ranunculaceae)


Eén van Nieuw-Zeelands meest bekende alpine planten. De bloemen van deze plant worden afgebeeld op ansichtkaarten, postzegels en zelfs op logo`s op sommige vliegtuigen. De plant groeit op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland op hoogtes van 750 tot 1500 meter en groeit altijd in de buurt van water en de wortels van deze plant drogen nooit uit. Dat maakt het misschien ook lastig om de plant te kweken in ons klimaat in Nederland, waar wij toch te maken  hebben met droogte in de zomer. In de winter van 2013 heb ik van een Engelse vriend 2 Ranunculus lyallii planten gekregen, die hij voor mij gekocht heeft bij een Schotse kwekerij. Omdat deze plant erg zeldzaam is, moeilijk op te kweken uit zaad is heb ik maar besloten om één exemplaar eerst in pot te houden en de andere te planten op een plek met redelijk veel zon. De plant staat voor de witte muur van de loods op het westen en krijgt wat later op de dag zon, staat beschut en de grond heb ik afgedekt met gemalen dennenschors, zodat de grond goed vochtig blijft en niet snel uitdroogt. De blaadjes kunnen een diameter bereiken van 40 cm, wat echt enorm groot is. De blaadjes houden veel watervast en in Nieuw-Zeeland drinken mensen die aan het rondtrekken zijn in de bergen soms uit de blaadjes na een regenval. De bloemen zijn ook indrukwekkend groot en kunnen soms een hoogte bereiken van één meter en hebben een diameter van 7 cm.

Verzorging: Veel water, goede drainage, veel zon, maar weer niet voor een zuidmuur en niet al te rijke grond en geen kalk in de grond.


Stekken:

Delen is de manier om de plant te vermeerderen.


Zaaien:

56 dagen koude stratificatie en dan zaaien.


Winterhard?

Vermoedelijk is plant winterhard bij ons, het zal een groter probleem zijn om de plant in leven te houden in een erg hete zomer.


Verkrijgbaarheid:
Garden Cottage nursery Schotland


Update: Op het moment van schrijven staat 1 Ranunculus lyallii in de tuin en 1 in pot.


Update 29-11-2014: Beide planten hebben te lijden gehad door de droogte in de zomer, één plant is doodgegaan, de ander die iets vochtiger stond is tot de grond afgestorven en in de herfst weer uitgelopen vanuit de grond.


Update 09-05-2015 de plant is goed door de winter gekomen en bloeide in mei 2015 voor het eerst.


Update 11-11-2017 Helaas is deze plant niet meer uitgelopen in het voorjaar. Ik vermoed dat de standplaats van deze plant toch veel te droog is geweest.

lyallii.jpg

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina