Rhododendron (Ericaceae)

Rhododendron is een geslacht van 600 tot 1000 soorten bloeiende planten uit de heide-achtigen, Rhododendrons groeien het beste in de klimaatzones 5 tot 8. Gefilterd zonlicht is meestal ideaal. Er zijn ook enkele soorten die heel goed in de volle zon gedijen. U kunt de volgende regel hanteren; hoe groter het blad, hoe minder zon! Een groot blad is dan meer dan 15 tot 20 cm. Kleinbladige lepidote soorten en de meeste azalea's, zowel bladverliezend als Japanse kunnen goed tegen volle zon, mits de grond vochtig blijft!! Dus is mulchen erg nuttig! Sommige species, de wilde soorten hebben vilt aan de onderkant van het blad om verdamping tegen te gaan, ook in de winter. Dit vilt noemen we 'indumentum'.

Wij hebben de volgende soorten in de tuin:

Rhododendron pachysanthum rhododendron pachysanthum22.JPG

Deze wilde soort is inheems in Taiwan. Deze soort was vroeger geïntroduceerd als R. venturi en in 1972 geherintroduceerd als R. pachysanthum. Deze Rhododendron heeft volgens veel kenners het mooiste blad van alle Rhododendrons. Het nieuwe blad is eerst bruin en verkleurt in de zomer naar zilvergrijs/ groen. Hij bloeit met witte bloemen die een beetje naar roze verkleuren. Ik heb hem gekocht in Engeland, bij Millas nurseries. Wij hebben ook de pachysanthum ‘Crosswater’ in de tuin. Deze schijnt een goede pachysanthum selectie te zijn.

Rhododendron wiltonii

Deze Chinese wilde soort is door Ernst Wilson ontdekt in 1904 en behoort tot de sub-afdeling Taliensia. Deze Rhododendron is een erg mooie bladplant en is bedekt met roestig-rood indumentum. Het kan jaren duren voordat de plant tot bloei komt maar alleen al het aanplanten om het mooie blad is zeker de moeite waard. De plant bloeit met witte bloemen.


Rhododendron pseudochrysanthum.jpgRhododendron pseudochrysanthum

Deze wilde soort uit Taiwan behoort tot de afdeling Maculifera. Pseudochrysanthum is beschreven door Hayata in 1908, Zaad is voor het eerst verzameld door Ernst Wilson op een expeditie van het Arnold arboretum in 1917-1919. Deze soort moet langzaam groeiend zijn en bloeit met witte/ roze bloemen en is winterhard tot ongeveer -23C.

Rhododendron bureavii

Deze Chinese wilde soort is lid van de onderafdeling Taliensia. Een grote en taxonomisch complexe groep van elepidote (niet-schilferige) Rhododendrons. Zijn naam eert een Franse professor, E. Bureau (1830-1918). Deze Rhododendron is inheems in China in Noord-Yunnan en is geïntroduceerd in 1917. Deze Rhododendron heeft een mooi glimmend blad waarvan de onderkant bruin is en de bloemkleur is wit-roze.

Rhododendron 'Silbervelours'

Kruising van Rhododendron yakushimanum met Rhododendron pachysanthum, schitterende soort met een ongekend mooi blad.

Rhododendron ‘Erato’

Catawbiense hybride voor humusrijke grond. De hoogte na 10 jaar is 200 cm. De bloemkleur is donkerrood.

Rhododendron ponticum Graziella

Ponticum selectie, mooie smalle bladeren en bloeit met lila roze bloemen.

Rhododendron azurika.jpgRhododendron azurika

Dwerg Rhododendron met diep blauwe bloemen en behoort tot de Lapponicum afdeling.

Verzorging:

Mijn ervaring is dat Rhododendron bureavii, Rhododendron ‘Erato’, Rhododendron azurika moeite hebben met periodes van droogte in de zomer. Daarom is extra water geven en mulchen aangeraden. Rhododendron pachysanthum, R. Pseudochrysanthum,  R. 'Silbervelours' kunnen geplaatst worden op de volle zon.


Stekken:

5-10 cm lange halfverhoute stekken voor Rhododendrons met kleine blaadjes.
tot 25 cm lange halfverhoute stekken voor Rhododendrons met grote blaadjes. Erg grote blaadjes kunnen doormidden geknipt worden. Maak aan beide kanten van de stek een wond van 2 cm met een scalpel of een scherp mes, dip je stek in een stekgel (IBA) en geef bodemverwarming tot 24C. Met bodemverwarming en eventueel mist kunnen de stekken wortelen binnen 10 tot 12 weken.


Zaaien:

Een goed artikel over het zaaien van de Rhododendron vindt u hier.


Winterhard:

Alle genoemde soorten zijn zonder enige bescherming winterhard bij ons in de tuin.


Verkrijgbaarheid:

Rein en Mark Bulk, Esveld, Park Graveland, Millais nurseries (Engeland)


Update:

In het najaar van 2013 heb ik alle Rhododendrons verplaatst naar een andere plek in de tuin en nu staan ze allemaal bijelkaar. De nieuwe plek bevat minder zandgrond en houdt meer vocht vast in de zomer.


Update 11/11/2017

Helaas zijn de R. Pachysanthum en de Rhododendron pachysanthum 'Crosswater' AGM doodgegaan in de zomer. Het blad werd lelijk en viel eraf, ik vermoed dat een schimmel de oorzaak is geweest.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina