Richea scoparia (klik voor vergroting)Richea scoparia (Ericaceae)


Richea is een geslacht bestaande uit 11 planten die tot de Ericaceae familie behoren, dezelfde familie als de Rhododendron. Twee Richea soorten zijn endemisch op het vasteland van Australië en de overige negen allemaal op Tasmanië. Alle richeas houden van een koele omgeving en een hoge luchtvochtigheid. Deze planten doen het daarom met name goed in Wales en Schotland. Wij hebben Richea scoparia in de tuin en deze bloeit meestal met oranje bloemen, maar kan ook met wit, roze of rode bloemen hebben. De plant bloeit waarschijnlijk bij ons in juni en de bloemen zijn ongeveer 12 cm lang. De blaadjes zijn drie tot zes cm lang en zijn scherp en puntig. Richea scoparia groeit op ongeveer 900 meter hoogte en in zijn natuurlijke omgeving ligt vaak sneeuw in winter.  De gemiddelde regenval is 1000 tot 2500 mm.


Richea scopariaVerzorging:

Zure grond, goede drainage,  halfschaduw, schaduw, vochtige grond, eventueel bemesten in het begin van het voorjaar. Kijk uit voor verstoring van de wortels


Stekken:

Het is mogelijk om Richea te stekken, maar houdt er rekening mee dat de stekken er meer dan een jaar over kunnen doen om te wortelen.


Zaaien:

Lastig om de plant te verkrijgen uit zaad. Ten eerste heeft men vers zaad nodig en dat mag niet uitdrogen. Verder is er hoogstwaarschijnlijk een schimmel nodig die ook bij andere Ericaceae in de grond voorkomt. Als u de zaden zaait is het raadzaam om een beetje grond van een Rhododendron aan het zaai medium toe te voegen.


Winterhard:

Alle Richeas, mits geplant onder de juiste omstandigheden moeten winterhard zijn in Nederland (met uitzondering van Richea dracophylla).


Verkrijgbaarheid:

Misschien in Engeland, zelf zaaien is de beste manier om aan planten te komen. Zaden kunt u oa. bestellen bij Wildseeds Tasmania


Update:

Helaas is onze Richea in de zomer van 2016 doodgegaan. Ik vermoed dat de plant is voor mijn tuin, omdat we toch voor het grootste gedeelte zandgrond hebben.


Meer informatie:


Australian Plant Society Tasmania (APTAS)

Key To Tasmanian Vascular Plants

Atlas of Living Australia

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina