Richea scoparia (klik voor vergroting)Richea scoparia (Ericaceae)


Richea is een geslacht van 11 planten die tot de Ericaceae behoren, dezelfde familie als de Rhododendron. Twee Richea soorten zijn endemisch op het vasteland van Australië en de overige negen allemaal op Tasmanië. Alle richeas houden van een koele omgeving en een hoge luchtvochtigheid. Deze planten doen het daarom met name goed in Wales en Schotland. Wij hebben Richea scoparia in de tuin en deze bloeit meestal met oranje bloemen, maar kan ook met wit, roze of rode bloemen hebben. De plant bloeit waarschijnlijk bij ons in juni en de bloemen zijn ongeveer 12 cm lang. De blaadjes zijn drie tot zes cm lang en zijn scherp en puntig. Richea scoparia groeit op ongeveer 900 meter hoogte en in zijn natuurlijke omgeving ligt vaak sneeuw in winter.  De gemiddelde regenval is 1000 tot 2500 mm.


Richea scopariaVerzorging:

Zure grond, goede drainage,  halfschaduw, schaduw, vochtige grond, eventueel bemesten in het begin van het voorjaar. Kijk uit voor verstoring van de wortels


Stekken:

Het is mogelijk om Richea te stekken, maar houdt er rekening mee dat de stekken er meer dan een jaar over kunnen doen om te wortelen.


Zaaien:

Lastig om de plant te verkrijgen uit zaad. Ten eerste heeft men vers zaad nodig en dat mag niet uitdrogen. Verder is er hoogstwaarschijnlijk een schimmel nodig die ook bij andere Ericaceae in de grond voorkomt. Als u de zaden zaait is het raadzaam om een beetje grond van een Rhododendron aan het zaai medium toe te voegen.


Winterhard:

Alle Richeas, mits geplant onder de juiste omstandigheden moeten winterhard zijn in Nederland (met uitzondering van Richea dracophylla).


Verkrijgbaarheid:

Misschien in Engeland, zelf zaaien is de beste manier om aan planten te komen. Zaden kunt u oa. bestellen bij Wildseeds Tasmania


Update:

2015 Richea scoparia staat sinds het voorjaar van 2015 bij ons in de tuin


2017 Helaas is de plant zomer van 2016 doodgegaan.

         Vermoedelijk is onze plant geplant onder de verkeerde condities of zijn onze zomer          toch te warm?


Meer informatie:

Australian Plant Society Tasmania (APTAS)

Key To Tasmanian Vascular Plants

Atlas of Living Australia

Artikelen

Albizia coreana

Acacia`s uit Amerika

Australasian plant society UK

Bezoek uit Engeland

Blog

Faq (coming soon)

Foto`s van  onze exoten

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Zelf Callistemon kweken uit zaad


Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina