Umbellularia californica (umbellularia californicaLauraceae)


Umbellularia californica behoort tot de Laurier familie en is een meerjarige, groenblijvende struik of boom die inheems is in Californië en Zuid-Oregon. De hoogte is variabel en afhankelijk van de omstandigheden, ze kunnen in Californië 3 tot 45 meter hoog worden. De kleinste exemplaren zijn te vinden onder droge omstandigheden en grootste exemplaren in rijke diepe bodems in de buurt van rivieren. De plant komt voor in San Diego in het Noord-Westen en in het Zuid-Westen van Californië en Oregon. In Californië komt hij zowel voor in de kustgebieden als in de Sierra Nevada. De plant komt in overvloed voor in de buurt van waterbronnen maar ook op schaduwrijke hellingen en ravijnen lager dan 1600 meter.

De schors is dun en glad en heeft een groene tot bruine kleur. De schors van jonge bomen is roodachtig. Als de boom volwassen is schilt de schors en laat het los. De schors van jonge bomen is roodachtig en de bladeren zijn langwerpig tot lancetvormig en afwisselend geplaatst (2,5 tot 11 cm lang en 1,5 tot 3 cm breed). De bladeren zijn glanzend donker geel-groen, dik en leerachtig. Gekneusde bladeren geven een sterke peperige menthol-achtige geur, dat is de reden dat de vroegere Europese kolonisten de boom de naam ‘Pepperwood’ gaven. Niet iedereen kan of houd van deze geur en sommige mensen krijgen hoofdpijn van de sumbellularia californica1444.jpgterkte geur. De kleine geelgroene bloemen worden gedragen in clusters van 6 tot 10 bloemen. De ronde olijf-achtige vruchten (1 tot 2,5 cm in diameter) zijn groen gekleurd naar diep bruin-paars. Binnen in de vrucht zit een grote zaad, dat een witte kern is die omgeven is door een licht bruine schelp.
De Californische laurier kan weer uitlopen na bosbranden van lichte tot matige intensiteit. De bomen kunnen uitlopen vanaf de grond en het zaad ontkiemt na brandenGeschiedenis:

De Californische laurier werd in de oudheid al door indianen stammen gebruikt om kwalen tegen te gaan. Alle delen van de plant en met name de bladeren bevatten een aromatische olie die koeling, irriterend, insecten en kiemdodende kwaliteiten heeft. Laurier bladeren werden weggestopt in of onder hoeden of van de takjes werden hoofdbanden gemaakt om hoofdpijn te verlichten. Ook wordt de californische laurier gebruik tegen reuma en de laurier thee tegen buikpijn, slijm in de longen en hoofdluizen. Het vlees als de binnenste kern van de olijfachtige vruchten wordt gebruikt als voedsel. Het hout van de Californische laurier is van hoge kwaliteit en wordt gebruikt voor het maken van kasten, meubels en interieurbekleding. Ook worden de bladeren van de Californische laurier gebruikt in de keuken als vervanger (meer robuster) voor de Laurus Nobilis (die iets zoeter is).


umbellularia californica222.jpgVerzorging:

De Californische laurier is een veelzijdige, middelgrote tot snelgroeiende boom die kan worden gebruikt als solitair, heg of in pot. Hij tolereert een breed scala aan omstandigheden en doet het goed in de volle zon tot diepe schaduw. De bomen groeien het snelst en worden het hoogst in diepe, vruchtbare bodems die goed gedraineerd zijn, met een regelmatige beschikbaarheid van water. Californië laurier is relatief vrij van ziektes maar kan soms schade oplopen door vervelende insecten


Stekken:

Het schijnt dat je een mist-unit nodig bent om de stekken te bewortelen, verdere over het stekken van deze plant ontbreekt mij.


Zaaien:

Umbellularia californica kan worden vermeerderd uit vers zaad. De zaden kunnen het beste worden verzameld van oktober tot December. De zaden worden als ze volwassen zijn donker bruin en de vruchten zijn donker paars. Het licht kraken van de zaden zal de ontkieming verhogen. Ook wordt 90 tot 120 dagen koude stratificatie aangeraden voor de beste kieumbellularia californica bloemen.jpgmkracht. Om dit te doen, meng de zaden met 3 delen losse grond of een mengsel van gelijke delen turfmos en perliet. Maak het mengsel licht vochtig en plaats deze in een plastic zak die goed kan worden verzegeld. Plaats de zak in de koelkast bewaard het op 0 tot 5 graden en controleer het regelmatig op voortekenen van kiemkracht. In het algemeen duurt het ongeveer 93 dagen tot ontkieming. Als een van de zaden begint te kiemen, plant ze onmiddellijk zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Plaats de gekiemde zaden in potjes gevuld met een standaard potgrond mix van veenmos, spar schors, perliet en zand. Pot ze over of plant ze in de tuin voordat ze 1 jaar oud zijn.


Winterhard:

Tot dusver is Umbellularia californica winterhard bij ons in de tuin


Verkrijgbaarheid:

Henny kolster en Rein en Mark Bulk, Cistus (Amerika)


Update:

Kan gevoelig zijn voor de schimmel Phytophthora


Update 22/12/2013

In het najaar van 2013 heb ik de volgende 2 Umbellularia californica dwergsoorten aangeplant:


Umbellularia californica SBH.7204

Umbellularia californica SBH.7190


Update 20/11/2017:

Helaas hebben beide dwerg soorten het niet gered in de tuin, ze zijn allebei doodgegaan in de zomer. De normale umbellularia doet het hier nog steeds hartstikke goed in de tuin

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina