Vitex agnus-castus  (Lamiaceae)

De Nederlandse naam voor Vitex agnus-cactus is monnikenpeper en deze naam verwijst naar het gebruik van Middeleeuwse monniken om op de gedroogde Vitex agnus-castusbessen te kauwen om de geslachtsdrift te verminderen. De soort agnus-cactus is één van de weinige soorten die winterhard is in de gematigde gebieden. Vitex komt van nature voor in tropische en subtropische gebieden en de bloemen lijken erg op die van de vlinderstruik, maar de bloemen van Vitex zijn slanker en geuren aangenamer. Het blad is handvormig samengesteld en bestaat uit 5 tot 7 afzonderlijke smalle blaadjes. Wij hebben een joekel van een Vitex gezien in milli park vlakbij Kusadasi (Turkije) deze stond op het strand en groeide als een boom. Helaas was deze Vitex nagenoeg uitgebloeid.Verzorging:

Zonnige standplaats, droge grond en goede drainage.


Stekken:

Erg makkelijk te stekken, neem halfverhoute stekken en maak aan de onderkant van de stek een wond met een scherp mes of scalpel. Doop de stek in een stekgel of stekpoeder en plaats de stek in zaaigrond. De stekken kunnen wortelen binnen 2 weken.


Zaaien:

Het is mij niet bekend hoe je Vitex moet zaaien, maar het schijnt er makkelijk te zijn. Persoonlijk zou ik de voorkeur geven aan stekken.


Winterhard:

Vitex agnus-cactus en is volledig winterhard.


Verkrijgbaarheid:

H.kolster, Pieter Zwijnenburg Jr, Esveld


Update 16/11/2018

Tot heden zijn onze Vitex agnus-cactus planten winterhard bij ons in de tuin en hebben nooit schade

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina