Winterschade van 2011/ 2012

Op het moment van schrijven is het 26 februari 2012. We hebben net de 4e achtereenvolgende koude winter gehad met veel extremen. We hebben winter gehad van 29 januari tm 12 februari, precies 14 dagen dus. De koudste temperatuur bij ons in Schoonebeek was -15.1c, maar we hebben ook enkele nachten gehad met -11c, -12c, en -14c en overdag een temperatuur van -9c. Op 7 februari hebben we zelfs een gevoelstemperatuur gehad van -28c.

Omdat we nu al aardig wat ervaring krijgen met koude winters leek het mij toch een strak plan om de planten maar eens goed te beschermen. Bij alle planten heb ik een mulch laag aangebracht van compost. Een mulch laag is zeer belangrijk, het zorgt ervoor dat de vorst minder diep de grond intrekt. Stro werkt ook goed als mulch laag, misschien nog wel veel beter maar je krijgt er wel veel rommel van in de tuin. Ik heb zelfs enkele planten beschermt met glaswol, pu isolatiemateriaal en tempex. Dit werkt naar mijn mening nog beter dan compost, hooi of dennenschors.

De planten zelf hebben we beschermd met speciale winterbescherming zakken, die je zo over de plant heen trekt. Het houd de vorst beter buiten de deur dan vliesdoek, maar weer minder dan noppenfolie. In tegenstelling tot noppenfolie laat het materiaal wel lucht door. Bij sommige planten heb ik ook nog noppenfolie aangebracht. Planten die bewezen hebben dat ze geen bescherming nodig zijn hebben we dit jaar ook niet beschermd.Hieronder vind u een voorlopig overzicht welke planten goed door de winter zijn gekomen. Op het moment van schrijven. Kan ik nog niet beoordelen hoe de bladverliezende planten door de winter zijn gekomen dus dat volgt nog.

De planten in de onderstaande foto galerij zijn naar mijn mening goed winterhard

Let op!!!

Dit is nog geen compleet overzicht er moeten nog heel wat planten verwerkt worden.


Artikelen

Follow us on Facebook

Australische acacias

Australasian plant society UK

Lagerstroemia

Eucalyptus

Albizia

Foto`s van  madeira

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Grevillea

Hakea