Winterschade 2009/2010


De winter van 09/10 was lang en erg koud. Wij zaten het hele jaar in een van de koudste plekjes van Nederland. Overdag hebben we enkele keren temperaturen gehad van –10c en snachts tot –14,7c. Door deze winter zijn we veel planten verloren en hebben de planten veel schade opgelopen. Er zijn 3 Eucalyptussen die hebben bewezen goed winterhard te zijn en dat zijn de niphophila, debeuzevillei en perinniana. De laatste 2 hebben wel 1 of 2 frost cracks opgelopen. Dit heb ik dicht gesmeerd en meestal is de scheur na 2 jaar dicht gegroeid.  Euc. macarthurri is niet winterhard deze is voor de 2e keer bevroren, eucalyptus delegatensis en gunni zijn toch iets minder geschikt voor ons klimaat. Qua schade roep ik de niphophila en debeuzevillei uit tot Eucalyptus winnaar van deze winter. Deze 2 hadden de minste schade. Ik heb maar besloten om de gunni, delegatensis en macarthurii eruit te halen. Ook omdat ze allemaal toch een beetje te dicht op elkaar stonden en niet zo geweldig winterhard zijn.


Het is gebleken dat de groene phormium tenax harder is dan de rode phormium tenax, maar ze zijn allebei de winter slecht doorgekomen. De rode phormium lag na een tijdje vlak op de grond en de groene is helemaal bruin geworden. Ik heb ze allebei maar uit de tuin gehaald en er een phormium `goliath`ingezet die 3 meter hoog kan worden. Het zou voor de phormium veel schelen als hij volledig uit de wind staat, dus misschien kan je hem met een beetje bescherming goed door de winter krijgen. Alle callistemons zijn bevroren en hadden allemaal diepe scheuren, ik heb ze in het voorjaar gesnoeid tot aan de grond en ze zijn allemaal weer mooi uitgelopen. De callistemon is een exoot die soms schade kan oplopen in de winter maar niet snel dood gaat. zware scheuren, de ervaringen hebben geleerd dat ze wel weer allemaal zullen uitlopen in het voorjaar. Het is gebleken dat de callistemon pallidus toch niet zo winterhard is als ik dacht.  Dit jaar hebben de callistemon sieberi en de callistemon pityoides een kans gekregen in de tuin, deze 2 moeten harder zijn dan alle callistemons die ik nu heb (c.viridiflorus misschien uigezonderd).


De Astelia silverspear en nervosa krijgen geen herkansing, deze hadden vorig jaar ook zware schade en dit jaar weer.  Cordyline australis en zuidland krijgen ook geen herkansing, deze planten zou je door de winter kunnen halen met een optimale bescherming en optimaal microklimaat. Misschien is een yucca op stam een betere optie dan de cordyline. De acacia pataczekii heeft het net niet overleefd. Hij heeft bewezen uitzonderlijk hard te zijn, het was ook nog maar een klein struikje, in het voorjaar zat er nog een beetje groen in de bladeren maar na mate het warmer werd verkleurden deze blaadjes ook naar bruin en is niet meer uitgelopen. Ik wou hem graag een herkansing geven, maar ik kan hem (tot nu aan toe) nergens meer kopen.


De dianella tasmanica is de winter ook niet goed doorgekomen, en is het zelfde verhaal als met de phormium. Toch is een winter zoals die van 09/10 een goed examen voor een aantal


De planten waar ik mee stop worden verwijderd van mijn site, deze plekken worden opgevuld met nieuwe planten die ik dit voorjaar ga proberen. In het voorjaar werk ik deze pagina bij en zal er een opsomming komen van de planten die het gered en niet gered hebben.  De albizias, lagerstroemias, magnolia grandifloras hebben totaal geen schade opgelopen en zijn uitstekend winterhard.


Maurits 10/08/2010


Overzicht van de winterschade van 2008/2009


Artikelen

Follow us on Facebook

Australische acacias

Australasian plant society UK

Lagerstroemia

Eucalyptus

Albizia

Foto`s van  madeira

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Grevillea

Hakea


Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina