Verzorging:

Volle zon, goede drainage


Stekken:

Een goede manier om te plant te vermeerderen is om nieuwe worteluitlopers uit de grond te trekken en die op te potten.


Zaaien:

Vers zaad kiemt binnen 24 uur.


Winterhard:
Deze Acacia is volledig winterhard hier, sterft elk jaar tot aan de grond af in de winter en loopt netjes in het voorjaar weer uit.


Verkrijgbaarheid:

Aan de variteit suffrutescens is moeilijk aan te komen, maar van de soort angustissima zijn zaden makkelijk te verkrijgen via het internet.


2018 Update:

De winter van 2017/2018 was geen probleem voor deze Acacia.

In de winter sterft deze plant elk jaar af tot aan de grond en loopt in de maand mei weer netjes uit vanuit de grond.


Acacia angustissima var. suffrutescensAcacia angustissma var. suffrutescens

Deze Acacia is in zijn natuurlijke gebied een doornloze struik of grote boom en is inheems in Noord Amerika en Mexico. In Texas zijn er van deze soort 3 verschillende varianten ontdekt. Bij ons in de tuin zal het een vaste plant zijn die elk jaar vanuit de wortel uitloopt. Het schijnt een hele kruidachtige struik te zijn. Hij heeft het uiterlijk van de Albizia maar dan in een veel kleinere vorm. In Amerika doet hij het goed in gedeeltelijke schaduw, maar zal bij ons volle zon nodig zijn. Als bodembedekker zal hij zich langzaam uitbreiden. De wortels zijn stikstof bindend en de bloemkleur is wit en de bloem bestaat uit losse dunne haartjes die verpakt zijn in clusters. Samen met de Acacia greggii is dit de hardste acacia. Groeit van nature, in een goed gedraineerd zure bodem. Deze Acacia moet ook bestand zijn tegen een licht kalkrijke grond. De natuurlijk regenval is  800 tot 3000 mm. Kan tegen een lange periode van droogte, in Indonesië heeft hij zijn blad behouden na een periode van 8 maand droogte. Wij hebben de Acacia angustissima var. suffrutescens sinds 2013 in de tuin staan en dit is de meest winterharde van de soort. Deze Acacia is in zijn natuurlijke omgeving gewend aan temperaturen van -20C en aan winterse natheid. De maximale hoogte bedraagt 2 meter en de plant zal elke winter tot aan de grond afsterven en in de maand mei weer uitlopen vanuit de wortel. De gemiddelde temperatuur in zijn natuurlijke omgeving (Arizona) is 30 tot 36 graden celcius, in de winter kan de temperatuur enkele dagen achter elkaar onder nul blijven.


 

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina