Tropische-tuin.nl

Alstroemeria (Alstroemeriaceae)

Alstroemeria umbellataHet geslacht Alstroemeria telt ongeveer 50 soorten, waarvan de meeste thuishoren in Zuid- en Midden-Amerika.
Alstroemeria is afkomstig uit de koele berggebieden van Brazilië, Peru en Chili.

Baron Clas Alströmer (9 augustus 1736 – 5 maart 1794) was een Zweedse natuuronderzoeker die een leerling was van Carl Linnaeus aan de Uppsala Universiteit . Van 1760 tot 1764 reisde hij door Zuid-Europa om planten te verzamelen voor Linnaeus. Hij richtte een botanische tuin en een natuurmuseum op in de buurt van Göteborg, dat werd beheerd door de opmerkelijke botanicus Anders Dahl , een andere student van Linnaeus. Alströmer was de zoon van de industrieel Jonas Alströmer . Het geslacht Alstroemeria is naar hem vernoemd door Linnaeus. Heeft deze plant voor het eerst ontdekt in Chili. 

Deze plant komt hoog in de bergen voor in de Andes, maar ook in de woestijn langs de Pacific kustlijn en in het regenwoud van Brazilië, ze stellen dus niet allemaal de zelfde eisen.

Verzorging:

Alstroemeria kan in de halfschaduw of zon geplaatst worden, in beide situaties zullen ze het goed doen. Laat rondom de planten 50 cm vrij, zo kunnen ze zich rustig verspreiden. De plant heeft in rijke grond geen extra voeding nodig en wanneer hij geplaatst is in arme zandgrond dan kan je time-released voeding geven. Hij kan ongeveer 1 week temperaturen aan van –10C graden. U kunt hem altijd beschermen met stro of dennenschors, zo zal hij de winter beter doorkomen.

Vermeerderen:

Uitlopers / wortelstokken, scheuren delen in het voorjaar.

Hier vind u uitgebreide informatie over het zaaien van de Alstroemeria link.

Winterhard:

Je koop een Alstroemeria voor een prijs van een bosje bloemen en met wat geluk kan de plant meerdere jaren overleven in de tuin. Het probleem met deze planten is late nachtvorst. Onze planten zijn in 2013 dood gegaan, toen ze in april alweer mooi aan het uitlopen waren en we toch nog een paar koude nachten kregen. Het is dus aan te raden, om de planten te beschermen als ze zijn uitgelopen in het voorjaar en er toch strenge nachtvorst word voorspeld.

Verkrijgbaarheid:

Alstroemeria`s zijn overal wel te koop. Kwaliteitsplanten bied verschillende Alstroemerias aan op internet.

Update:

2011

De Alstroemeria is in april 2011 op verschillende plekken weer uit de grond geschoten, goed winterhard dus.

2013

In januari 2013 is de Alstroemeria door de milde winter weer uit de grond geschoten. Helaas werd het toch nog erg koud eind januari en is de nieuwe groei bovengronds bevroren. Ik vraag mij af of de wortels het overleefd hebben en de plant weer boven komt in 2014.

Terug naar de Zuid-Amerikaanse planten pagina

Translate »