Tropische-tuin.nl

Noord-Amerikaanse acacias

Als u de kop van het artikel leest, zult u vast denken ‘groeien er in Amerika ook acacias ?’ Van dit feit was ik zelf ook niet op de hoogte, maar mijn kennis uit South Carolina heeft mij hiervan op de hoogte gebracht.

De volgende soorten maken een kans in Nederland, omdat het zone 6 en 7 planten zijn.

Acacia angustissima var suffrutescens

acacia angustissima var suffrutescensAcacia angustissima is endemisch in Noord Amerika en in Texas zijn er drie verschillende varianten van ontdekt. In zijn natuurlijke omgeving groeit deze plant uit tot een doornloze struik of kleine boom. De plant groeit van nature in een goed gedraineerd, zure bodem en de natuurlijk regenval is  800 tot 3000 mm. Deze Acacia is bestand zijn tegen een licht kalkrijke grond. 

Beschrijving 

Wij hebben de variteit suffrutescens in de tuin en dat is een vaste plant, die elk voorjaar weer vanuit de wortels die stikstof bindend zijn, weer zal uitlopen.

De bloemkleur is wit en de bloem bestaat uit losse dunne haartjes die verpakt zijn in clusters

De maximale hoogte is ongeveer 2 meter. Hij heeft het uiterlijk van de Albizia maar dan in een veel kleinere vorm. 

In Amerika groeit de plant vaak in gedeeltelijke schaduw, maar zal bij ons volle zon nodig zijn. Als bodembedekker zal hij zich langzaam uitbreiden. Kan tegen een lange periode van droogte, in Indonesië heeft hij zijn blad behouden na een periode van 8 maand droogte.  

Winterhard

De gemiddelde temperatuur in zijn natuurlijke omgeving (Arizona en Texas) is 30 tot 36 graden celcius en in de winter kan de temperatuur enkele dagen achter elkaar onder nul blijven en kan het zelfs -20C worden.

Samen met de Acacia greggii is dit de meest winterharde Noord-Amerikaanse acacia.  

Update 16/11/2017 Tot heden volledig winterhard!!!

Acacia berlandieri(Guajillo) zone 7

acacia berlandieriHet woord ‘Guajillo betekend dom of gek, waarschijnlijk hebben ze deze plant die naam gegeven omdat deze Acacia in rotsspleten groeit of in uitgedroogde rivieren, op gekke plaatsen dus, volgens de eerste ontdekkingsreizigers die hem tegen kwamen.  Deze Acacia is vernoemd naar de Franse ontdekkingsreiziger Jean-louis Berlandieri. 

Beschrijving:

Deze plant is een zeer goed gedraineerde grond bodem nodig, ideaal voor in een rotstuin dus. Het is ook een geweldige plant voor in grote bloempotten die buiten staan of voor in een verhoogd bed of daktuin waar de vocht eisen laag zijn. Heeft geen problemen met reflecterende warmte. De fijne blaadjes zijn blauwgroen. De bloemen zijn crème kleurig en hebben de vorm van een balletje. De groeiwijze is piekerig en dun. De blaadjes doen denken aan de Australische Acacia filicifolia. De plant is ook bekend om de productie van de Uvalde honing en de plant heeft geen voeding nodig in de volle grond.

Winterhard

Ik heb deze plant niet meer in de tuin. Ik weet de exacte reden niet meer. Ik vermoed dat de plant wel winterhard was, maar hier niet op gang kwam, omdat onze zomers niet warm genoeg zijn.

Acacia constricta (whitethorn acacia)

acacia constrictaDeze Acacia is ongeveer gelijk aan de Acacia farnesiana (Sweet Cassie) maar is beter opgewassen tegen een zeer koude winter. De plant is inheems in een zeer uitgestrekt gebied in Noord-Amerika met een grote variëteit in klimaatcondities en verschillende bodems

Hij wordt gevonden op hoogtes van 1500 meter en komt zo ver voor in het noorden, als de stad Utah. Hij komt in cultivatie voor in plaatsen zoals Virginia (waar het heel koud kan worden in de winter). 

Ook wordt deze Acacia vaak aanbevolen op plaatsen waar veel sneeuw voorkomt, omdat de takken van andere soorten makkelijk breken onder het gewicht van de sneeuw.

Beschrijving:

De blaadjes zijn erg klein, dun en dubbel geveerd zoals bij de meeste Acacia`s. De jongste groei heeft vaak stekels, maar sommige planten hebben weer totaal geen stekels. 

De stekels hebben een sierwaarde hebben in combinatie met het blad en vallen ook erg op in de winter. In het voorjaar vindt de bloei plaats, met fel gele bolletjes van ongeveer 1 cm.
De bloemen zijn sterk geurend en kunnen soms doorbloeien tot en met de herfst.

Winterhardheid

Van nature groeit deze soort omhoog en verliest zijn blad vaak in koudere gebieden. In de gebieden waar langdurige droogte voorkomt is deze Acacia ook bladverliezend.
Deze soort is beter opgewassen tegen winterse natheid dan andere acacia`s, maar een goede drainage is toch wel aanbevolen. 

Helaas heb ik deze soort niet meer. Ik kan mij niet meer herinneren waarom de plant het niet gered heeft. Ik vermoed dat de plant wel winterhard is, maar slecht op gang kwam, omdat het in de zomer hier te koud is voor deze soort.

Acacia greggii (Senegallia greggii)

Acacia greggiiAcacia greggii is een plant waar je van houdt of die je haat. Mensen vinden de planten geweldig of ze haten de plant, omdat deze plant hele gemene stekels heeft.
Deze soort is misschien niet zo bijzonder als de andere acacia`s, maar heeft zijn eigen charme. Ik deze Acacia gekweekt omdat het een van de weinige acacia`s is die wel eens winterhard zou kunnen zijn.

Ik raad wel aan om de zaailingen in hun eerste jaar te beschermen in de winter. De plant is zeer droogte tolerant en kan maanden zonder regen in de volle grond. Hij heeft klauwvormige doorns die kunnen blijven haken aan kleding, vandaar ook de naam “Catclaw”. Het aanplanten naast wandelpaden wordt dus niet aanbevolen. De bladeren zijn niet zo fijn als bij de Acacia constricta en plant heeft roomkleurige bloemen, die mij doen denken aan de bloemen van een Callistemon. Deze Acacia is een goede aanvulling voor in een woestijntuin, in een kas of voor buiten in een rotstuin. Maar gezien zijn goede winterhardheid is het natuurlijk ook een leuk experiment op een zonnige plek, met goede drainage in uw tuin.

Acacia neovernicosa

acacia neovernicosaDit is een leuke variant van Acacia contricta, de blaadjes wel totaal anders dan die van de Acacia constricta.
Deze Acacia is in Amerika ook bekend als Viscid Acacia. Dit vanwege de blaadjes die bedekt zijn met een kleverige hars.

Ik heb zelf nog geen ervaring met deze soort.

Acacia rigidula

acacia rigidulaMisschien wel de mooiste Amerikaanse Acacia. Ook bekend in Amerika als ‘Black Brush Acacia‘.
Waarschijnlijk zal deze Acacia bij ons niet winterhard zijn, maar we kunnen het altijd proberen

Acacia roemeriana

acacia roemerianaDeze Acacia komt voor in Texas en moet opgewassen zijn tegen winters enatheid. Zelfs in Amerika is het een rariteit, vandaar dat het voor mij een hele klus was zaden te vinden. Deze Acacia heeft witte bloemen, grote blaadjes en de stam is rood. Als de plant uitgebloeid is hij kan hij smerig lijken, door alle verdorde bloemen. Het is een USDA zone 7 plant en die is volledig winterhard is Tuscon. 

Acacia schottii

acacia schottiiDeze Acacia heeft het meest aparte blad, dat haast op gras lijkt.

Deze Acacia is winterhard is North Carolina, dus wie weet ook bij ons, een synoniem is Vachellia schottii

Acacia smalli

Deze soort groeit uit tot een enkele of meerstammige boom en is inheems in de staten Arizona, New Mexico, Texas, Mexico, Centraal Amerika en Florida. De plant kan zijn blad houden in warmere winters, en is in koelere klimaten bladverliezend. Deze plant is winterhard bij een kennis van mij in South Carolina.

Acacia wrightii

De meest winterharde Acacia uit Texas en deze soort groeit uit tot een forse boom van 9 meter hoog.
Hij lijkt op Acacia greggii, maar de Acacia wrightii heeft grotere blaadjes en zaaddozen en moet goed opgewassen zijn tegen winterse natheid. Synoniemen zijn Acacia greggii var. Wrightii en Senegalia wrightii, en het is minsten een zone 7 plant.

Klik hier voor nog meer info

Verzorging

Al deze Acacia soorten zijn uitermate goed te houden in pot en in de tuin blijft het een experiment.
De meeste genoemde soorten zijn gewend aan erg koude temperaturen in de winter, maar ook aan extreem hoge temperaturen in de zomer, die wij hier niet hebben.
Mijn advies is om deze plant op een zo`n warm mogelijk plek te planten, in zandgrond met een extreem goede drainage. De planten hebben geen voeding nodig zijn in de volle grond.

Vermeerderen

De zaadjes insnijden kan de ontkieming bevorderen. Het zaad 12 uur lang voorbehandelen in koud water voor het zaaien verbeterd ook de ontkieming. Andere testen hebben uitgewezen dat een behandeling in heet water (80-90 graden) voor 10 tot 15 seconden een ontkieming oplevert van 97-100%, maar een behandeling van > 20 sec met heet water rechtstreeks uit de kraan verlaagd het slagingspercentage drastisch.

Winterhard:

Qua vorst zullen de meeste van deze soorten onze winterse temperaturen kunnen verdragen, maar ik vraag mij of hoe de planten het doen in een hele natte winter, het blijft toch pionieren met deze planten.
De meeste kans geef ik Acacia angustissima var. suffrutescens bij ons in Nederland. Deze plant staat al jarenlang bij ons in de tuin en is volledig winterhard.

Verkrijgbaarheid:

De Groeneprins Rein en Mark Bulk ? of anders zelf zaden bestellen.

Update 16/11/2017:

Ondanks dat al deze acacias uitstekend tegen erg lage temperaturen zijn opgewassen is alleen Acacia angustissima var. suffrutescens een succes gebleken in de volle grond. Ik vermoed dat sommige soorten toch de extreme warmte missen die zij in hun natuurlijke omgeving hebben. Onze zomers zijn vermoedelijk te koel en te nat. Als ik weer een keer zaden kan krijgen ergens wil ik het zeker nog een keer proberen om te zien of meer van deze planten kunnen overleven bij ons in de tuin. Misschien lukt het wel met enige aanpassingen in de tuin (rotstuin?).

 

 

Terug naar de Noord-Amerikaanse planten pagina

Translate »