Tropische-tuin.nl

Amomyrtus luma (Myrtaceae)

Amomyrtus lumaAmomyrthus luma is een bladhoudende sierboom is inheems in Argentinië en Chili.
In zijn natuurlijke omgeving zal de boom een hoogte bereiken van 25 meter, maar het valt te betwijfelen of dat hier ook mogelijk is. De boom produceert eetbare vruchten die “cauchaos” worden genoemd en worden gebruikt om jam te maken. Het hout is zeer hard en wordt vaak gebruikt als brandhout.

Verzorging:

Vochtige grond, volle zon tot half schaduw.

Vermeerderen:

Neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet en bodemverwarming.

Winterhard:

Amomyrthus luma  is winterhard tot ongeveer-10C en misschien wel veel meer. Ik denk dat naar mate de boom ouder wordt, hij beter bestand is tegen een koude winter.

Verkrijgbaarheid:

Deze plant kunt u in Nederland kopen bij kwekerij Esveld in Boskoop. Verder kunt u deze plant kopen in Engeland bij  Burncoose nursery.

Extra informatie:

Blepharocalyx cruckshanksii is een soortgelijke plant die ook afkomstig is uit Chili.

Update 14-11-2017:

Helaas is deze plant doodgegaan bij ons in de tuin na de winter van 2017. Als je toch op zoekt bent naar een plant met een heel indrukwekkende bast die ook nog eens goed winterhard is, kijk dan naar de Eucalyptus niphophila

Referenties:

Enciclopedia de la flora Chilena

Growing on the edge forumTerug naar de Zuid-Amerikaanse planten pagina

Translate »