Abutus unedo (Ericaceae)

arbutus unedo

Arbutus unedo is endemisch rondom het Middellandse Zeegebied. De plant komt voor in Portugal, Spanje en Zuidoost-Frankrijk; zuidwaarts in Algerije, Marokko, Libië en Tunesië, en oostwaarts in Italië, Slovenië, Kroatië, Griekenland, Turkije, Libanon, Syrië, Palestina en Israël. Het wordt ook gevonden in het westen van Frankrijk, Albanië, Bulgarije en het zuidwesten van Ierland (Bron: Wikipedia).

Beschrijving

Deze groenblijvende boom of struik kan  5 tot 10 meter hoog worden. De bloemen groeien in 5 cm lange en brede, hangende trossen aan het einde van de takken. De bloemen zijn groenachtig of wit tot roze van kleur, 9 mm lang en klokvormig met teruggekromde kroonslippen en een 1,5 mm lange kelk. De aardbeiboom bloeit van oktober tot maart. De tot 2 cm grote vruchten hebben een harde knobbelige schil. De vrucht rijpt van geel naar roodbruin. Het vruchtvlees is geel van kleur en smaakt zurig en is weinig aromatisch.

Culinair toepassingen

Van de besjes van de aardbijenboom kan men jam maken en in Portugal maakt men wijn van besjes. 

Verzorging:

Volle zon, vruchtbare goed gedraineerde bodem met een neutrale of lichtzure ph en als het kan een beschutte standplaats tegen de koude oostenwind. 

Arbutus unedo
 is een vrij gemakkelijke plant om te kweken en kan aan vele klimaten worden aangepast. Eenmaal gevestigd is het redelijk droogtebestendig, vorstbestendig, schaduwtolerant en zouttolerant . 

Er is echter een lagere productie van fruitmassa gemeld in het geval van zomerdroogte, en vorst tijdens de bloeiperiode verminderde het aantal vruchten. 

 

Stekken:

Halfverhoute stek van 10 cm lang, genomen in het vroege tot late najaar zullen wortelen in een onverwarmde kas. Stekken genomen in de late winter tot het vroege voorjaar zijn bodemverwarming nodig en een hoge luchtvochtigheid. Een slagingspercentage van 90% is mogelijk binnen 8 weken. Behandel stekken met 8000 Iba talc.  Een goed zaaimedium is bijvoorbeeld 30% turf en 70% scherpzand.

Zaaien:

Vers zaad kan direct oppervlakkig gezaaid worden en zaad wat oud is moet men eerst vijf tot zes dagen weken in water volgens informatie op het internet. 

Winterhard:

Onze plant is volledig winterhard, maar heeft soms wat bladschade na een koude winter.

Verkrijgbaarheid:

Wij hebben onze Arbutus unedo ‘Compacta’ gekocht bij kwekerij Arborealis

Update:

 

2010-2011

De Arbutus unedo ‘Compacta’ heeft de winter van 2010/2011 overleefd. Helaas had hij wel veel bladschade maar in april is hij alweer flink aan het groeien.

2011-2012 en 2012 – 2013

Elke winter heeft de plant een beetje bladschade maar dat is het vermelden haast niet waard. Helaas tot heden nog geen rijpe vruchten aan de plant gehad.

Update 15-11-2017

De aardbeien boom staat nog steeds bij ons in de tuin en heeft het prima naar zijn zin, helaas hebben wij nog steeds geen vruchten aan de boom gehad.

Update 2019

Eindelijk hebben we aardbeien aan de boom, die ook nog eens heerlijk smaken.

 

 

Terug naar de Mediterrane planten pagina