Tropische-tuin.nl

Argyrocytisus battandieri (Fabaceae)

Argyrocytisus battandieriArgyrocytisus battandieri is vernoemd naar de Franse botanicus Jules Aimé Battandier, een autoriteit op het gebied van Noordwest-Afrikaanse planten uit Marokko, Algerije en Tunesië.
de plant is inheems in het midden van het Atlas gebergte van Marokko en geïntroduceerd in Europa in 1920.

Van nature groeit de plant op 1500 meter tot 2000 meter hoogte en groeit in goed gedraineerde zandgrond waar hij staat in eik en ceder bossen.

Lang werd gedacht dat deze plant niet winterhard zal zijn in Europa en werd deze gekweekt onder glas. Later kwam men erachter dat deze plant zelfs geschikt is voor USDA zone 7.
In 1993 heeft de plant  ‘The Royal Horticultural Society’s Award of Gardeb Merit’ gekregen.

De plant bloeit aan het einde van het voorjaar met heerlijk naar ananas geurende gele bloemtrossen en heeft een schitterend zilverkleurig blad en voelt zijde zacht aan.
Onze plant heb ik aangeplant in 2006 en staat nog steeds te schitteren in de tuin. In 2011 zal de struik zelfs vol met zaden.

Verzorging:

Volle zon, kan een arme bodem aan. Niet teveel water geven in de zomer, kan uitstekend omgaan met weinig water. Goed gedraineerde bodem ph 5-8. Houd niet van kalk.

Stekken:

Stekken in late zomer tot in de vroege herfst. De stekken kunnen wortelen binnen één maand. Het is aan te raden om een mist-unit te gebruiken en bodemverwarming. Cytisus battandieri wordt vaak geënt op ‘goudenregen’.

Zaaien:

Zaden licht inknippen en laten weken in water, net zolang tot de zaden opzwellen. Als de zaden zijn opgezwollen kun u de zaden zaaien. De zaden moeten licht bedekt worden met zand. Indien opgekweekt uit zaad kunen de planten bloeien na drie jaar.

Winterhard:

Argyrocytisus battandieri is volledig winterhard bij ons in de tuin.

Verkrijgbaarheid:

Esveld
Palma Verda
Natural World

Update:

Cytisus battandieri is een synoniem voor Argyrocytisus battandieri

 

 

Terug naar de Mediterrane planten pagina

Translate »