Tropische-tuin.nl

Aristotelia chilensis (Elaeocarpaceae)

aristotelia chilensisAristotelia chilensis is een bladhoudende Chileense boom en is endemisch in het Valdivian regenwoud in Chili en enkele aangrenzende regio’s in het zuiden van Argentinië. De boom kan een hoogte bereiken van 4 tot 6 meter.

In Chili worden de bessen gebruikt om wijn van te maken of Chicha, een Chileense alcohol bevattende drank.

De besjes hebben een diameter van 4 tot 6 mm en zijn zwart/paars van kleur en bevatten 4 tot 8 zaadjes. De blaadjes van de plant dienen ook brandwonden en keelziektes tegen te gaan en nog een hele rij van andere kwalen.

Ik heb deze plant gekweekt uit zaad dat ik besteld heb bij Chileflora in Chili in 2012. De zaden zijn hetzelfde jaar ontkiemd en in 2013 heb ik de plant in de tuin gezet en aangezien de totaal geen winter hebben gehad in 2013/2014 kan ik nog niet oordelen over de winterhardheid.

Een leuke verassing is dat ik erg veel bloemknoppen heb ontdekt in het voorjaar van 2014, dus ik hoop dat dit allemaal doorzet en dat we in het najaar eetbare bessen aan de plant hebben. Ik hou u op de hoogte.

Verzorging:

vochtige, rijke grond.

Vermeerderen:

Stekken van 15-30 lang, de plant moet makkelijk te stekken zijn.

Zaaien:

De zaden hebben geen stratificatie nodig en ontkiemen makkelijk.

Winterhard:

Vermoedelijk niet volledig winterhard?

Verkrijgbaarheid:

Zaden zijn te koop bij www.chileflora.com en planten kunt u kopen bij H.kolster of Esveld.

Update:

In 2014 zaten er voor het eerst bloemknoppen in de plant.

Update:

De plant is goed winterhard in de tuin en krijgt geen winterbescherming. De plant bloeit elk jaar, maar helaas rijpt het fruit aan de boom niet goed af en gaat het halverwege verrotten.

In 2020 staat de plant niet meer in de tuin. Ik kan mij helaas niet meer herinneren of ik de plant nu uit de tuin heb gehaald, omdat ik plek vrij wou maken voor iets anders. Of, dat de plant is doodgegaan in een koude winter.

 

Terug naar de Zuid-Amerikaanse planten pagina

Translate »