Tropische-tuin.nl

Athrotaxis cupressoides (Cupressaceae)

athrotaxis cupressoides

Athrotaxis cupressoides is lid van de cipres familie is endemisch in West-Tasmanië. De conifeer wordt in zijn natuurlijke omgeving ongeveer 15 meter hoog bij 6 meter breed.

Verder groeien deze cipressen maar 12 mm in diameter per jaar en komt in Tasmanië voor boven de (Eucalyptus) boomgrens en groeit daar op 700 tot 1300 meter hoogte.

In Tasmanië vind je nog exemplaren van meer dan duizend jaar oud en deze bossen zouden zich perfect lenen voor een film als ‘Jurrasic Park’ die in Amerika in ‘The Florida Everglades’ is opgenomen, maar West-Tasmanië, zou zich daar beter voor lenen.

Het is mij niet bekend of deze cipres ook in Botanische tuinen staat in Europa, een kennis van mij in Engeland had een twee meter hoog exemplaar in zijn tuin staan in de buurt van Liverpool

athrotaxis cupressoides

Onze Athrotaxis cupprescoides

Dit is de Athrotaxis die van ons, die het helaas toch niet gered heeft in de tuin. De plant was behoorlijk winterhard, maar de combinatie zandgrond en zomerse droogte is niet goed geweest. Helaas is de plant helemaal uitgedroogd en was niet meer te redden. Deze plant kan zeer zeker bij ons in de tuin in Nederland, maar je moet hem in periodes van droogte wel water geven.

Verzorging:

Groeit  van nature in de buurt van water, dus houdt van vochtige grond. Een plek in op de volle zon is waarschijnlijk niet noodzakelijk en halfschaduw is beter.

Stekken:

Zaaien schijnt lastig te zijn en stekken is een betere manier om de plant te vermeerderen.

Zaaien:

Schijnt erg lastig te zijn en mij is het nog nooit geluk om de plant te vermeerderen uit zaad.

Winterhard:

-12C, misschien meer. In ieder geval is het raadzaam om de plant te beschermen in een koude winter met vliesdoek en een mulchlaag rondom de voet van de plant.

Verkrijgbaarheid:

Huldonk en oa. Burncoose nurseries in Engeland

2018 Update:

De winter van 2017/2018 geen enkel probleem voor deze plant, maar de zomer wel. De plant is tijdens de hete zomer die wij hebben gehad uitgedroogd en geheel bruin geworden. Water geven in de zomer is essentieel, vooral op zandgrond. Als je dan toch een cipres in de tuin wil, is Cupressus sempervires een beter alternatief qua bestandheid tegen droogte en kou.

Meer informatie:cees

Australia National Botanic Gardens (ANBG)

Conifers.org

Conifersociety.org

 

Terug naar de Australische planten pagina

Translate »