Baeckea gunniana (Myrtaceae)

Baeckea gunnianaDit lid van de Myrtaceae familie groeit in de subalpen en alpen in Australië en wordt over het algemeen gevonden in heide landschappen en moerassen. Deze plant groeit vaak in vochtige condities in de buurt van water

De plant heeft in mijn ogen veel weg van de Leptospermum, maar is in alle opzichten kleiner. Baeckea gunniana wordt een kleine struik van 0,5 tot 1 meter hoog en 2 meter breed. De plant heeft erg kleine blaadjes van 2-4 mm lang en 0,6-0,8 mm breed. De bloemkleur is wit en hebben een diameter van 4-5 mm. In warme klimaten verlangt deze plant naar extra water in de zomer, maar dat zal bij ons in Nederland niet nodig zijn.

 

Verzorging:

Volle zon, tot half schaduw in vochtige grond, kan ook prima in een rotstuin.

Stekken:

Baeckea gunniana kan vegetatief worden vermeerderd uit stek. Gebruik semi-verharde nieuwe groei, het gebruik van groeihormoon zoals Clonex wordt aanbevolen.

 

baeckea gunniana

Zaaien:

Het zaad moet oppervlakkig worden gezaaid in een kasje in het voor of najaar. Zorg dat de zaaigrond vochtig blijft tot kieming plaatsvindt (bog methode). Wanneer de zaailingen groot genoeg zijn,  verspeen de zaailingen naar afzonderlijke potten.

Winterhard:

Bij ons in de tuin is deze plant al jarenlang winterhard

Verkrijgbaarheid:

Geen idee of deze plant ergens te koop is, waarschijnlijk in Engeland wel.

2020 Update:

Baeckea gunniana staat sinds de zomer van 2015 in de tuin bij ons in Schoonebeek. De plant in 2020 al 5 jaar in de tuin en heeft nog nooit schade gehad met de winter en zomer.

2023 Update:

Ik heb de plant verplaatst naar een ander stuk in de tuin. Hij stond eerst in droge zandgrond voor onze loods, maar komt daar niet op gang. Hij staat nu op een stuk tuin wat vroeger een bos stond en dit stuk tuin bevat veel meer vocht. Ik hoop dat hij hier wel goed aan de gang komt.

Meer informatie:

Australia National Botanic Gardens (ANBG)

North Queensland Plants

Tasmanianplants.wordpress

Terug naar de Australische planten pagina