Brachyglottis (Asteraceae)

brachyglottis sunshine
De brachyglottis 'sunshine' komt heel mooi in bloei

Brachyglottis sunshine is al jarenlang winterhard bij ons in de tuin. De plant bloeit met ontelbare gele asterachtige bloemen in het voorjaar.
Brachyglottis was vroeger bekend als Senecio en is is een geslacht van bloeiende planten uit de Asteraceae die inheems zijn op Nieuw Zeeland en Tasmanië.

De Brachyglottis is nauw verwant aan Olearia. De bloeiperiode is van juni tot augustus en hij bloeit met gele bloemen. Wij hebben de Brachyglottis ‘Sunshine’ in de tuin en die wordt 50 tot 70 cm hoog en 70 tot 100 cm breed. De soort De ‘Sunshine’ heeft bij ons nooit veel schade na de winter en is dus goed winterhard. Wij hebben onze plant jaren geleden gekocht bij kwekerij Aqua botanica in België.

De soort Brachyglottis monroi is in alle opzichten kleiner dan de ‘Sunshine’ en is winterhard in Canada en in de UK, dus misschien bij ons ook wel?

brachyglottis sunshine
Het sierlijke blad van de Brachyglottis. Het blad is zilvergrijs, viltig behaard en de onderkant is wit.

Verzorging:

Zon of een plekje in de halfschaduw, goed gedraineerde grond, beschermen tegen de uitdrogende oostenwind.

Stekken:

Door middel van half verhoute stekken in de zomer.

Zaaien:

Oppervlakkig zaaien

Een stukje Nieuw Zeeland in Drenthe

Winterhard:

Brachyglottis `Sunshine` is bij ons goed winterhard en heeft nooit schade. Als het langdurig koud blijft, dek ik de plant af vliesdoek of dekzijl, terwijl dat waarschijnlijk niet nodig is.

Verkrijgbaarheid:

Brachylgottis ‘Sunshine’ is te koop in Nederland, u kunt hem oa. kopen bij de volgende kwekerijen:

Direct plant
Esveld 
Rein en Mark Bulk 

Update

In het voorjaar van 2014 heb ik Brachyglottis rotudifolia aangeplant. Waarschijnlijk heeft de plant veel te droog gestaan want hij is in dezelfde zomer doodgegaan.

 

 

Terug naar de Australische planten pagina