Tropische-tuin.nl

Bulbine glauca (Asphodelaceae)

bulbine glaucaHet geslacht Bulbine bestaat uit 50 soorten, waarvan er 45 endemisch zijn in Afrika en 5 in Australië.
Wij hebben Bulbine glauca in de tuin, het is een vaste plant die ongeveer 50 cm hoog wordt.  De plant heeft ongeveer 6 tot 16 bladeren, die rechtop groeien en een cilindrische punt aan de top hebben. De bladeren hebben een grijsgroene kleur. De naam van de plant is afgeleid van het Latijnse woord glauca, wat betekent dat blauw-grijs, met betrekking tot de bladkleur. In zijn natuurlijke omgeving groeit de plant vaak in verhoogde gebieden tussen rotsen, in spleten en op rots toppen.

Sinds de zomer van 2015 hebben wij één Bulbine glauca plant in de tuin en ik heb ééntje bewaard in pot als back-up. Het valt mij op dat de plant sinds de vroege zomer continu doorbloeit tot het late najaar.

Verzorging:

Rijke, goed gedraineerde grond en waarschijnlijk een beetje extra water in tijden van droogte.

Vermeerderen:

Delen is de makkelijkste manier om de plant te vermeerderen.

Zaaien:

De plant kan makkelijk worden verkregen uit zaad, mits de zaden vers zijn.

Winterhard:

Ik weet niet exact hoe winterhard deze plant nu werkelijk is. Aangezien de plant niet hoger wordt dan 50 cm is deze makkelijk te beschermen in de winter, wat ik persoonlijk ook zou aanraden.

Verkrijgbaarheid:

Ik dat deze plant niet beschikbaar is bij kwekerijen in Europa, dus een betere manier is om de plant zelf te gaan kweken uit zaad. Een goedkope manier om aan veel planten te komen voor relatief weinig geld is om zaad te bestellen bij Nindethana of bij Wildseeds Tasmania.

Update:

Bulbine glauca staat sinds het voorjaar van 2015 bij ons in de tuin. Helaas is deze plant in de winter van 2016/ 2017 doodgegaan.

Meer informatie:

Australia National Botanic Gardens (ANBG)

Wikipedia

Terug naar de Australische planten pagina

Translate »