Bursaria spinosa (Pittosporaceae)

bursaria spinosaBursaria spinosa is een struik tot kleine boom die behoort tot de Pittosporum familie. De plant is endemisch in de oostelijke en zuidelijke helft van Australië

Deze plant kan 1 tot 12 meter hoog worden en heeft gladde takken die soms stekels hebben, maar lang niet zo erg als bijvoorbeeld de berberis.

In Australië kan de plant 25 tot 60 jaar oud worden. In de zomer zit de plant vol met witte bloemen die een heerlijke geur verspreiden door de tuin en veel vlinders.

Bursaria is afgeleid van het Griekse woord ‘bursa’, dat betekent een zak of tas-achtige structuur. Deze Latijnse benaming is zeker van toepassing gezien de vele tas-achtige zaad capsules die prominent worden weergegeven vanaf de late zomer. ‘Spinosa’ verwijst naar de stekelige / doornige aard van de meest voorkomende ondersoort, namelijk Bursaria spinosa var. spinosa.

Ik heb nog geen foto gebruikt van mijn eigen plant, omdat mijn plant nog niet gebloeid heeft. Zodra onze plant mooi in bloei staat, zal ik de foto op deze pagina vervangen door een eigen foto, want dat is natuurlijk wel het mooist. 

Wij hebben twee planten van Bursaria spinosa in de tuin. Eentje is geplant op een stuk voormalig bosgrond. Deze grond is heel humusrijk en goed vocht vasthoudend. De andere plant is geplant in droge zandgrond voor onze loods. Het viel mij op dat de plant die op het stuk voormalig bosgrond staat, haast 2x zo hard groeit en veel meer stamdikte heeft dan de plant bij onze loods. 

bursaria spinosa

 

Verzorging:

Deze plant stelt weinig eisen, ik zou persoonlijk wel zorgen voor een goede drainage en een standplaats op de volle zon.
Mijn ervaring is dat deze plant veel beter grond in goed vochtvasthoudende grond, dan in droge zandgrond.
Wij hadden de moederplant in zandgrond staan en een stek daarvan, hebben wij naast onze woning geplant.
 Daar stond vroeger een bos en deze grond is heel humusrijk en houdt goed vocht vast.
Na een paar jaar was de gestekte plant al veel groter dan de moederplant.

 

Stekken:

Half verhoute stekken van 10 cm lang, genomen van de nieuwe groei van het seizoen.

 

Zaaien:

Verse zaden met koude stratificatie (+4C voor 3-4 weken) geeft goede resultaten,
het kan ongeveer 4-6 weken duren voordat de zaadjes ontkiemen.

 

Winterhard:

-8C tot -16C, sommige planten waren in Engeland onbeschadigd na een temperatuur van -14C. Winterhardheid kan je bij deze plant aflezen aan het blad, des te kleiner het blad des te meer vorst de soort verdraagt.

 

Verkrijgbaarheid:

De plant is voor zover ik het weet nergens te koop.

2020 Update:

Deze plant staat sinds de zomer van 2015 bij ons in de tuin. Wij hebben twee exemplaren in de tuin en die zijn allebei met minimale schade door de winter gekomen. In 2019 staan beide planten nog steeds te ‘shinen’ in de tuin en het lijkt erop dat ze winterhard zijn in Nederland. Ik heb in 2019 wel een plant verplaatst naar een ander deel van de tuin, omdat hij dan in veel betere grond staat. 

Terug naar de Australische planten pagina