Tropische-tuin.nl

Callistemon viridiflorus (Myrtaceae)

callistemon viridiflorus
Callistemon viridiflorus 'sunshine in bloei

Callistemon viridiflorus is een bladhoudende struik die inheems is op Tasmanië. De plant heeft een rechtopgaande groei en wordt maximaal drie meter hoog bij één a twee meter breed. Het is een hele vorstbestendige plant. In Engelse tuinen heeft hij -19 °C overleefd, zonder enige vorm van schade op te lopen.  

De bloemkleur is geel/groen, het blad is sierlijk en krachtig groen. In Maart 2008 heb ik een border gemaakt van 16 Callistemon viridiflorus plantjes, helaas is het mij toen niet gelukt om ze elk jaar heelhuids door de winter te krijgen. Er is wel veel verschil in winterhardheid, want waar mijn struiken allemaal tot de grond afgestorven zijn, heeft deze plant het wel bij andere mensen in de tuin overleefd. 

In 2017 heb ik een Callistemon viridiflorus gekregen van een vriend uit Engeland. De volledige naam is Callistemon viridiflorus ‘Sunshine’. Het is een dwergsoort die erg langzaam groeit en dat komt de winterhardheid alleen maar ten goede. 

Het viel mij op dat deze plant het niet goed doet in droge zandgrond, maar in een ander stuk tuin, waar vroeger een bos stond, doet de plant het wel heel erg goed. 

 

Verzorging

Volle zon of halfschaduw in humusrijke, vocht vasthoudende grond. 

Vermeerderen

Aangezien dit een speciale selectie is, is het niet raadzaam om de plant te zaaien. Met zaaien krijg je altijd veel variatie, maar je krijgt vaak nooit exact dezelfde plant weer terug. Daarom heeft stekken de voorkeur om de specifieke planteigenschappen te behouden

 

Verkrijgbaarheid

Deze plant heb ik gekregen van County Park Nursery in Engeland en voor zover ik weet is deze soort nergens anders te koop.

 

Winterhard

Ik vermoed dat deze soort volledig winterhard is bij ons in Nederland.

 

Update:

In 2020 is deze plant nog steeds Alive and Kicking 🙂

 

 

Terug naar de Australische planten pagina

Translate »