Tropische-tuin.nl

Callistemon Woodlander`s Hardy Red (Myrtaceae)

callistemon woodlanders hardy red

Callistemon Woodlander`s Red is eigenlijk een hele winterharde selectie van Callistemon rigidus en is officieel afkomstig van de Woodlanders nursery in Amerika.

Deze soort heeft een stijve groei, met diep groene bladeren en een overweldigende bloei en bloeit met rode bloemen. De plant heeft graag neutrale grond tot zure grond maar wel met een plekje op de volle zon. De plant zal uiteindelijk iets van 3.5 meter hoog worden, maar is met snoeien goed in toom te houden. 

De plant kan goed tegen droogte, mijn Callistemon pityoides die ernaast staat heeft in de zomer vaak verkleurde blaadjes door de droogte, maar de Woodlanders Hardy Red heeft daar helemaal geen last van. De plant kan goed tegen langdurige droogte, maar moet dan wel gesetteld zijn, anders moet je hem echt wel goed water geven in de zomer. Naar mijn mening is dit de meest winterharde rood bloeiede soort.

In het verleden heb ik al andere soorten aangeplant die rood bloeien, maar als het echt koud wordt,  vriezen die allemaal kapot. De Woodlanders Hardy Red is volledig winterhard, omdat hij bij ons al 10 jaar in de tuin staat, zonder enige vorm van bescherming.

Verzorging:

Volle zon, groeit op droge grond, maar goed vochtvasthoudende grond is geen probleem. 

Stekken:

Neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet en bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week.

Zaaien:

Zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode). Het kan zijn dat de zaden cold stratification nodig heeft. Stekken heeft de voorkeur, omdat het niet zeker is of deze soort terugkomt uit zaad. 

Winterhard:

Kleine plantjes van een paar jaar oud zou ik beschermen in de winter. Je kan de grond afdekken met dennenschors en de plant inpakken met vliesdoek of noppenfolie. Oudere planten zijn geen bescherming nodig. 

Ik weet niet of deze plant te koop is in Nederland, maar ik ben altijd bereid om wat stekjes af te staan

Update:

Deze plant staat al sinds 2010 bij ons in de tuin zonder enige vorm van bescherming.
 

 

Terug naar de Australische planten pagina

 

Translate »