Caryopteris (Lamiaceae)

caryopterisCaryopteris is een geslacht van 16 soorten bloeiende planten en kent zijn herkomst uit Centraal en Oost-Azië, vooral in China (waarvan 8 endemisch).

Het geslacht komt in oostelijke richting voor tot Japan, Korea en Taiwan, in noordelijke richting tot in Mongolië.

Het zijn kruidachtige planten of kleine struiken die 1 tot 4 meter hoog kunnen worden. Caryopteris geeft de voorkeur aan goed gedraineerde, zandige grond in de volle zon. Caryopteris groeit ook goed op arme droge grond.

Het zijn kleine tot middelgrote bladverliezende struiken, halfheesters of vaste planten. Ze bloeien met vrij kleine blauwe bloemen,die ontstaan in de oksels van de bovenste stengelbladeren en vormen met elkaar een pluimvormige bloeiwijze.

Caryopteris divaricatus

Caryopteris divaricatus

Deze Cryopteris is inheems in Japan en is een vaste plant.De bloei vind plaats in juli tot en met september. De bloei doet zeer exotisch aan. Deze plant groeit in een seizoen uit tot een hoogte van ongeveer 1.50 meter en de plant is sterk geurend.

Cayopteris clandonensis 'Ferndown'

Dit is een Engelse variëteit van ongeveer 60cm hoog met violet blauwe bloemen.

Verzorging:

Volle zon en het liefst arme en droge grond.

Stekken:

De cultivars worden vooral vermeerderd door middel van zomerstekken. Hierbij kunnen het beste halfverhoute stekken worden gebruikt. Van vollegrondsplanten zijn deze in augustus tot begin september goed; van kasplanten wat vroeger. Tussenstek heeft de voorkeur omdat de jonge planten dan goed vertakken. Oogstek is ook mogelijk, maar het plantgoed is dan vaak iets lichter. Het opkweken tot een leverbare plant duurt in principe één jaar, soms, indien groter materiaal gewenst is, twee jaar

Bron: Dendroflora nr 43, 2006 (Ir. M.H.A. Hoffman)

Zaaien:

Omdat de cultivars niet soortecht terug komen uit zaad, heeft stekken de voorkeur.

Winterhard:

Beide soorten zijn winterhard bij ons in de tuin.

Verkrijgbaarheid:

H.kolster
Rein en Mark Bulk
Esveld
Arborealis

Update:

Op het moment van schrijven is er geen update over de Caryopteris.
Terug naar de Aziatische planten pagina