Tropische-tuin.nl

Celmisia (Asteraceae)

celmisia spectabilis

De Celmisia is een alpine plant die van nature veel voorkomt in Nieuw Zeeland en een handje vol komt voor op Tasmanië en Australië

Alle soorten hebben aster-achtige bloemen, waarschijnlijk bestaat er geen ander alpine of sub-alpine geslacht met zo een diversiteit in vorm en blad als de Celmisia.

Voor zover ik weet is de plant niet te koop in Nederland,  maar via het internet zijn er volop mogelijkheden om aan een plant te komen.  Ook een manier is om naar de alpine plantenmarkt te gaan van de Botanische tuin in Berlijn., volgens een kennis van mij verkopen ze daar deze planten regelmatig.

Ik heb jaren geleden mijn plant besteld in Schotland en hij staat nog steeds bij ons in de tuin, dus de winterhardheid is goed te noemen. Winterharde soorten zijn o.a. Celmisia asteliifolia, Celmisia longifolia en Celmisia spectabilis die wij in de tuin hebben.

Verzorging:

Voor Celmisia geldt  ‘niet te droog’ en ‘niet te heet’. Dus een plekje op de halfschaduw is ideaal en in de zomer regelmatig water geven.

Stekken:

De plant delen is de manier is om de plant te vermeerderen.

Zaaien:

Het zaad heeft geen voorbehandeling nodig en kan dus direct (oppervlakkig) gezaaid worden. Helaas is het mij nog nooit gelukt om de plant te verkrijgen uit zaad.

Winterhard:

De soort spectabilis is winterhard en heeft hier nog nooit schade gehad.

Verkrijgbaarheid:

Planten zijn soms te koop op de Alpine plant markt van de Botanische tuin in Berlijn. Verder zijn celmisias te koop in Groot Brittannië. Zaden bestelt u bijvoorbeeld bij nzseeds en anders via eBay

2018 Update:

Celmisia spectabilis staat sinds 2013 bij ons in de tuin en staat er in 2020 nog steeds. De plant is dus goed opgewassen tegen onze soms koude winters, maar moet in de zomer zo nu en dan wel een drupje water hebben.

 

 

Terug naar de Australische planten pagina

Translate »