Tropische-tuin.nl

Choisya (Rutaceae)

Choisya is afkomstig uit het zuiden van Noord-Amerika (Arizona, New Mexico en Texas) en Mexico en is een klein geslacht van 8 groenblijvende aromatische struiken.
Het geslacht is vernoemd naar Jaques Denis Choisy (1799-1859) een Zwitserse botanicus en hoogleraar in de filosofie te Genève.
Choisya behoort Rutaceae familie waartoe ook veel veel citrus planten toe behoren. Het zijn populaire sierplanten die vooral gekweekt worden voor hun overvloedige sterk aromatische bloemen,  
het blad is ook aromatisch wanneer gekneusd. De meest voorkomende commerciële soorten zijn Choisya ternata en Choisya ‘Aztec Pearl’ die wij hebben allebei in de tuin hebben.

Choisya 'Aztec Pearl'

Choisya 'Aztec Pearl' is een hybride, ontstaan uit een kruising tussen Choisya ternata en Choisya arizonica.

Het blad van Choisya ternata 'Aztec Pearl' is leerachtig en erg smal. De struik kan tot 2 meter hoog worden. De bloemen hebben in knop een roze gloed, eenmaal open zijn ze zuiver wit en ruiken bovendien lekker. De plant bloeit zowel in het voorjaar als de nazomer.

Deze plant is volledig winterhard bij ons in Nederland, bij ons heeft hij nog nooit schade gehad in de tuin.

choisya ternata

Choisya 'ternata

Deze soort is een winterharde en groenblijvende struik, die goed te gebruiken is op een (half)schaduwrijke plaats in de tuin.

De tweede naam ternata betekent 'in groepjes van drie', wat op de drie glimmend groene blaadjes van de struik slaat. Ook deze struik bloeit in het voorjaar en de nazomer met groepjes witte bloemen. De struik kan 2 meter hoog worden en is dan iets meer dan 1 meter breed. Hij bloeit hier meestal eind april.

Verzorging:

Choisya is liefhebber van een goed doorlatende, humusrijke grond. Een plaats in de volle zon of halfschaduw is het beste.
Ook een plaats tegen een muur op het zuiden is een prima.
In het najaar worden scheuten die de vorm bederven, teruggeknipt met tweederde van hun lengte. Choisya moet aan het einde van het voorjaar direct na de bloei worden gesnoeid om een tweede bloei in de nazomer mogelijk te maken.
De bloei in de nazomer is wel minder dan de voorjaarsbloei. Knip de uitgebloeide scheuten met 30 centimeter terug en knip in het voorjaar doodgevroren scheuten bij de grond weg.

Stekken:

In de herfst kan de plant door topstek worden vermeerderd.

Zaaien:

Omdat de plant niet soortecht terug komt heeft stekken de voorkeur.

Winterhard:

Beide soorten zijn winterhard bij ons in de tuin. Alleen Choisya ternata heeft soms wat bladschade, maar hersteld zich altijd goed in het voorjaar.

Verkrijgbaarheid:

De GroeneprinsArborealisEsveld,  en vele andere kwekerijen.

Update:

de Aztec pearl komt elke keer zonder schade door de winter en de Choisya ternata zo nu en dan wat bladschade.
Om het blad mooi te houden is bescherming nodig in de winter of een plekje uit de oostenwind.

 

 

Terug naar de Noord-Amerikaanse planten pagina

Translate »