Tropische-tuin.nl

Cistanthe grandiflora (Portulacaceae)

cisanthe grandiflora

Cistanthe grandiflora is een succulent die endemisch is in Chili en deze plant was vroeger beter bekend als Calandrinia grandiflora.

Cistanthe grandiflora is een vetplant met brede lansvormige bladeren die grijs van kleur zijn. De bloemen hebben een prachtige lavendelkleur en worden gedragen op hoge stelen. Het is een snelgroeiende plant die in zijn natuurlijke omgeving of in warme klimaten wel anderhalf meter hoog kan worden en zich ook snel door de tuin kan verspreiden, maar ik vermoed niet dat dat ook bij ons het geval is.

De plant doet het het beste in de volle zon. Deze vetplant kan in halfschaduw groeien, maar heeft nog steeds minimaal 3-4 uur direct zonlicht nodig. 

Ik had er niet zo veel vertrouwen in dat de plant zijn eerste winter hier in de tuin zou overleven. Na de winter van 2012/2013 zag de plant er zielig uit, maar in het voorjaar liep de plant weer razendsnel uit en was weer helemaal hersteld. Wel is het raadzaam om te zorgen dat de plant zo droog mogelijk staat in de winter. Ik heb de plant beschermd met een glasplaat en dat lijkt voldoende. Bescherming tegen winterse natheid is vermoedelijk belangrijker dan de plant te beschermen tegen de kou. Na de bloei kunt u zaden verzamelen, deze moeten een beetje donker van kleur zijn. Dus vermoedelijk kunt u het beste na de bloei ongeveer 1 a 2 maand wachten en dan de zaden verzamelen. Als u het jaar daarop de zaden zaait is het mogelijk om in het zelfde jaar  planten te krijgen die u ook nog in bloei kunt krijgen. U kunt zaden kopen bij www.chileflora.com, maar ik vermoed dat u de zaden ook wel dichter bij huis kan kopen.

 

Verzorging:

De plant verlangt een plekje op de volle zon, met een goede drainage en kan ook groeien in arme zandgrond.

Vermeerderen:

De beste manier is door delen of zaaien of stekken. Zaad heeft geen voorbehandeling nodig en kiemt makkelijk.
Het is mij gelukt om deze plant te stekken binnen twee weken.

 

cistanthe grandiflora
Winterhard:

Deze plant is keihard en lijkt geen probleem te hebben met de winters in Nederland.
Tijdens de winter ziet de plant er zielig uit, maar herstelt zich altijd razendsnel in het voorjaar.

Verkrijgbaarheid:

Deze plant is te koop in Nederland, als je geen resultaten vindt op Cistanthe grandiflora, dan kan je zoeken op een synoniem Calandrinia Grandiflora. Ik kwam deze kwekerijen tegen waar ze de plant aanbieden:

De werkplaats
Kwekerij margriet

Update:

Geen schade na de winters van 2012-2013 en 2013-2014

Update 14-11-2017:

Helaas heb ik deze plant niet meer in de tuin staan, maar de plant heeft het wel een jaar of 5 uitgehouden in de volle grond.

Update 04-08-2020

Wij hebben deze zomer een nieuwe Cistanthe grandiflora gekocht, die alweer in de tuin staat.Terug naar de Zuid-Amerikaanse planten pagina

Translate »