Tropische-tuin.nl

Derwentia perfoliata (Plantaginaceae)

derwentia perfoliataDeze Australische meerjarige heester komt voor in de staten New South Wales, Australian Capital Territory en Victoria. Derwentia perfoliata is nauw verwant aan Derwentia anenaria en D. derwentiana, beide zijn vaste planten met een hoogte van 30 cm tot 1 meter. Derwentia perfoliata groeit van nature in een drogere grond dan Derwentia derwentiana.

D. perfoliata is een bladhoudende plant met blaadjes rondom de stam, netzoals bij de Eucalyptus. De bladkleur is blauwgroen en hij bloeit met paarse bloemen. Ook al sterft de plant bovengronds af, hij loopt altijd wel weer uit vanuit de grond. De nieuwe naam voor de plant is Veronica perfoliata. Ik vind het een hele dankbare plant en het blad is echt heel apart om te zien. Het voelt een beetje leerachtig aan, zoals bij de Eucalyptus, helaas zit er geen geur aan het blad. In de winter ziet de plant er steeds een beetje treurig uit, maar zodra het voorjaar is, komen er allemaal nieuwe scheuten uit de grond zetten. Ik had deze plant eerst in hele zware humusrijke grond staan, maar ik kwam er later achter dat de plant veel beter groeit in arme droge zandgrond. In de zomer is de grond echt kurkdroog, maar het lijkt de plant niet te deren.

Verzorging:

Volle zon, in goed gedraineerde  grond en mijn ervaring is dat deze plant het erg goed doet op arme zandgrond.

 

Stekken:

Gebruik halfverhoute stekken. Mijn voorkeur is als je de plant wilt vermeerderen om een paar nieuwe scheuten uit te graven en deze op te potten.

 

Zaaien:

Zaden hebben geen voorbehandeling nodig en het is niet zo moeilijk om de soort te vermeerderen uit zaad. Zaden koopt u onder andere bij Wildseeds Tasmania

 

Winterhard:

Deze plant staat al jaren bij ons in de tuin en is volledig winterhard.

 

 

Verkrijgbaarheid:

Kwekerij Esveld verkoopt deze plant in Nederland onder de naam Parahebe perfoliata. 

 

2020 Update:

Deze plant komt probleemloos door elke winter hier.

 

 

Terug naar de Australische planten pagina

Translate »