Tropische-tuin.nl

Desfontainia spinosa (Columelliaceae)

desfontainia spinosa

Deze bladhoudende plant groeit op berghellingen en in regenwouden in het zuiden van midden en Zuid-Amerika.

Beschrijving

De plant heeft hulst-achtige bladeren en wasachtige rode buisvormige bloemen vaak met een geel uiteinde en de bloemen hebben een lengte van 4 cm lang. 

Het geslacht is vernoemd naar de Franse botanicus, Rene Louiche Desfontaines. Volgens de literatuurgroeit deze plant het beste in vochtige grond en is maar winterhard tot -5C graden.

de praktijk wijst bij ons uit dat hij ook gedijd in zeer droge grond en heeft hier met bescherming van vliesdoek -16C overleeft.

In 2019 heb ik de plant verplaatst naar een ander stuk tuin, omdat ik op die plek een border wou maken met Zuid-Afrikaanse planten. Het heeft de Desfontaine spinosa niet goed gedaan. Hij heeft in 2019 veel blad laten vallen en ziet er in 2020 nog steeds niet zo goed uit.

Dus wat hebben wij geleerd van deze ervaring? Als een bepaalde zeldzame plant het gewoon erg goed doet in de tuin. Elk jaar in bloei komt en goed winterhard is, laat hem dan staan! 

 

Verzorging:

Ik ben er nog niet helemaal over uit wat nu de beste plek voor deze plant is. Ik denk dat een beschut plekje op de halfschaduw het beste is, met een goede drainage.

Vermeerderen:

Je kan de plant vermeerderen door stekjes te nemen van afgerijpt hout in juli of augustus, de stekjes reageren erg goed op bodemverwarming.
Een andere manier is om de plant te zaaien, ik vermoed dat de zaden koude stratificatie nodig hebben om te kunnen kiemen.

Winterhard:

Deze plant is tot op heden winterhard bij ons in de tuin. Ik bescherm de plant alleen in een extreem koude winter met vliesdoek.

Verkrijgbaarheid:

H.Kolster
Esveld
Rein en Mark Bulk

Update:

In de zomer van 2013 bloeide de plant voor het eerst bij ons in de tuin.

Update 05/09/2020

Wij hebben de plant verplaatst in 2019, en in 2020 is de plant doodgegaan door de droogte.
Dus een gesettelde plant laten staan en niet meer verplaatsen is het advies.Terug naar de Zuid-Amerikaanse planten pagina

Translate »