Tropische-tuin.nl

Dierama (Iridaceae)

dierama
Dierama ergens in Zuid-Afrika

Dierama behoort tot de Iridaceae familie en is endemisch in heel Zuidelijk Afrika.

Er zijn 44 officiële soorten beschreven en de meeste daarvan zijn te vinden in de oostelijke bergachtige regio’s van Zuid-Afrika.

Beschrijving

Alle Dieramas zijn groenblijvende planten en hebben een lang en smal vezelig blad. Volwassen planten zijn echte blikvangers in de tuin. De onderstam is een knol die van onderen wortelt met wortels van het afgelopen seizoen, die niet altijd geresorbeerd zijn. Van nature komen de meeste soorten voor in grasland, daarom heten ze in het Afrikaans ook “Grasklokkies“.

Bloemen

De planten bloeien met hangende, ‘klokvormige bloemen’ in verschillende kleuren zoals wit, geel, roze, magenta, mauve of kastanjebruin.

Bloemen worden bestoven door vlinders en bijen en na de bloei volgen opvallende zaden.

Verzorging

Volle zon, zandgrond of rotstuin, goede drainage en extra water geven in periodes van droogte. Onze eigen plant staat vanaf 2018 in onze tuin, maar komt wel een beetje moeilijk op gang.
Waarschijnlijk omdat onze plant op zandgrond staat en de grond veel te droog is in de zomer.  

 

Dierama dracomontanum
Dierama dracomontanum in de Botanische tuin vane Edinburgh

Vermeerderen

De beste manier om de plant te vermeerderen is ‘delen‘. Je kan de plant ook makkelijk verkrijgen uit zaad, maar de kieming kan tussen de 30 en 180 dagen duren. Soorten die van nature hoog in de bergen groeien zijn waarschijnlijk ‘koude stratificatie nodig.

Winterhard

Niet alle Dieramas zijn winterhard, soorten die van nature hoog in bergen groeien, zullen meer vorst verdragen dan de soorten die lager groeien.

Verkrijgbaarheid

Hessenhof

Jagertjeshof

Coolplants

2018 Update

Wij hebben Dierama dracomontanum in de tuin staan sinds 2018 deze soort is endemisch op de Drakensberg in Zuid-Afrika.

Translate »