Tropische-tuin.nl

Diplarrena latifolia (ridaceae)

Diplarrena latifolia

Diplarrena latifolia is inheems op Tasmanië en komt daar voor in de bergen en in de alpen. De natuurlijke regenval is meer dan 1000 mm en de plant kan 0,3 tot 1 meter hoog worden bij 0,5 tot 1.5 meter breed. De bloemkleur is wit met een beetje geel. Diplarrena latifolia houdt van zon of gedeeltelijke schaduw in vochtige of droge, goed gedraineerde grond. Deze plant groeit al meer dan 50 jaar in cultuur in Engeland.

Ik heb in 2013 twee plantjes van deze soort, besteld bij Coolplants in Belgie en ze komen hier probleemloos door elke winter.

diplarrena latifolia

Verzorging:

Diplarrena houdt van volle zon en een standplaats in goed gedraineerde arme grond. Een kennis van mij uit Engeland heeft mij verteld dat deze plant niet kan bloeien in de schaduw, dus volle zon is een pré. Heeft geen extra water nodig bij droogte. Bladpunten kunnen een beetje schade oplopen bij strenge vorst.

Stekken:

Delen is de manier om de plant te vermeerderen. Dat is vrij makkelijk, je steekt met een schep de plant uit de tuin en dan pak je een groot scherp mes en snijdt de plant in meerdere delen. De kans op overleven is groter als je de plant niet te vaak deelt en probeer zoveel mogelijk wortels aan het afgesneden delen te houden.

Zaaien:

Zaden kunnen ontkiemen na 3-80 dagen, smoke-treatment verhoogt sterk de ontkieming, zaden bestelt u bij Wildseeds Tasmania

Winterhard:

De plant staat al jaren bij ons in de tuin en heeft nog nooit schade gehad. Volgens een Australisch plantenboek kan deze plant temperaturen verdragen van -12C tot -20C.

Verkrijgbaarheid:

Diplarrena is te koop bij Coolplants in België (verstuurt ook naar Nederland),

2020 Update:

Deze plant komt probleemloos door elke winter, maar houdt in de zomer wel van een beetje extra water. Er is ook nog de soort Diplarrena moraea en die komt alleen voor in Tasmanië, New South Wales en Victoria. Ik vermoed dat D. moreae en D. latifolia een zelfde vorst tolerantie hebben.

 

 

Terug naar de Australische planten pagina

Translate »