Tropische-tuin.nl

Eucalyptus pauciflora ssp debeuzevillei

eucalyptus debeuzevilleiJounama Snow Gum, één van de hardere Eucalypussen. Komt voor in Australië in de staat ‘New South Wales’ op 1400 – 1900 meter hoogte. Groeit van nature in een vrij zure grond (ph 4-5), die goed gedraineerd is en ook op een vrij organische grond tot een diepte van 50 cm. Gemiddelde natuurlijke regenval is hoog (750- 2000 cm). De Eucalyptus pauciflora ssp debeuzevillei op de foto afgebeeld hiernaast heb ik zelf gezaaid in 2010 en opgekweekt in rootmaker potten. De plant had geen schade na de winter van 2011/2012 en ook niet 2012/2013, in 2020 staat de boom er nog steeds en hij wordt elk jaar mooier. 

Verzorging:

Een standplaats op de volle zon, anders gaan de bomen voorover leunen opzoek naar zonlicht. Goede drainage, niet bemesten. In de winter kan je de grond rondom de boom beschermen met bijvoorbeeld tempex platen. Dit zorgt ervoor dat de grond niet bevriest en in de winter en de wortels geen schade oplopen.

 

Stekken:

Zaaien is de manier om de plant te verkrijgen.

Zaaien:

Zelf zaaien is hele makkelijke en vooral goedkope manier om aan een mooi exclusief boompje te komen.
De meest koudebestendige soorten hebben `cold stratification` nodig.
Dat wil zeggen dat je de zaadjes moet voorbereiden in de koelkast en zo een winter nabootst.
De zaden moeten eerst door een bepaalde fase heen om tot ontkieming te kunnen komen.
Meestal voldoet 3 weken in de koelkast. Ook enkele richtpunten zijn, levensvatbaar zaad is vaak donkerder dan niet levensvatbaar zaad.
Groter zaad is vaak ook minder levensvatbaar dan kleiner zaad. 25/30% van levensvatbaar zaad geeft goede zaailingen.
Zaai de zaden met een bodemtemperatuur van 20C. Je kan 3 a 4 zaden in een potje zaaien.

Zaad kan je 4 tot 5 jaar bewaren.

 

Winterhard:

Dit is één van de meest winterharde Eucalyptussen soorten en kan temperaturen aan van -16C tot -23C. De eerste paar jaren beschermen in de winter. De ergste vijand is een bevroren grond in combinatie met een uitdrogende wind. De grond rondom de boom afdekken met tempex platen of pu isolatie platen is een zeer goede manier om de grond vorstvrij te houden.

Verkrijgbaarheid:

De onderstaande kwekerijen verkopen Eucalyptussen

De Groeneprins (verkoopt eucalyptus in Steenwijkerwold)

Eucalyptus kwekerij Koala (verkoopt eucalyptus in De Pol)
Update:

Eucalyptus debeuzevillei had geen schade na de winter van 2011/2012  en ook niet in 2012/2013. In het jaar 2020 (moment van schrijven) staat de boom er nog steeds, en wordt elk jaar mooier.

 

Translate »