Tropische-tuin.nl

Eucalyptus glaucescens

Eucalyptus glaucescens moet volgens het boekAustralian plants a guide to their cultivation in Europe één van de beste Eucalyptus soorten zijn voor Noord-West Europa. Deze soort is mij ook aangeraden door Dr. John Purse als zeer winterhard.

Wij hebben de Eucalyptus glaucescens ook verkregen via hem en hij staat sinds het voorjaar van 2016 bij ons in de tuin.

Deze Eucalyptus kan verschrikkelijk snel groeien, nog veel sneller dan de welbekende Eucalyptus gunnii. De uiteindelijke hoogte onder ideale omstandigheden varieert tussen de 10 en 35 meter hoog tot 5 tot 18 meter breed.

Onze plant staat in arme zandgrond en is nog niet echt op gang gekomen. Uit ervaring weet ik dat het soms enkele jaren duurt voordat een Eucalyptus echt op gang komt en de groei er goed in komt.

Van nature komt deze boom voor in Australië in zuid-oost New South Wales en noord-oost Victoria. De boom groeit op hoogtes van 1000-1800 meter met een jaarlijkse regenval van 500-1500 mm.

In de subalpine gebieden groeit de glaucescens voornamelijk in veengronden die het grootste gedeelte van het jaar nat zijn.

Verzorging:

Ideaal voor deze plant is humusrijke grond met een goede drainage, het liefst in de volle zon en beschut.

Vermeerderen:

Verse zaadjes van de Eucalyptus glaucescens ontkiemen binnen 5-10 dagen op een temperatuur van 15-20C.

Winterhard:

Eucalyptus glaucescens  moet winterhard zijn tot –19C.

Verkrijgbaarheid:   

De Groeneprins (Steenwijkerwold)

Eucalyptus kwekerij Koala (De Pol)

Update:

Eucalyptus glaucescens staat bij ons in de tuin sinds het voorjaar van 2016.
De plant staat onbeschut in arme zandgrond. Dit is niet echt ideaal, maar ik had er momenteel geen andere plek voor in de tuin.

Update 2023:

Eucalyptus glaucescens staat in 2023 nog steeds in de tuin en lijkt volledig winterhard. Eindelijk komt de groei er een beetje in en nu maar hopen dat het een grote boom wordt bij ons in de tuin.

Terug naar de Australische planten pagina

 

Translate »