Tropische-tuin.nl

Eucalyptus gunnii 'azura'

eucalyptus gunnii azuraDeze Eucalyptus is voor het eerst ontdekt in Frankrijk en is daar als enige van 1000 zaailingen door een koude winter gekomen. Ze hebben de soort vermeerderd door topstek. Bij ons heeft deze soort nog nooit schade sinds 2012. Verder is mij verteld dat  Eucalyptus gunnii ‘Azura’ -21C heeft overleefd in de plaats Kaatsheuvel.

In feite is de ‘Azura’ dus gewoon een extreem winterharde Eucalyptus gunnii en ‘Azura’ is de handelsnaam.

Verzorging:

Een standplaats op de volle zon, anders gaan de bomen voorover leunen opzoek naar zonlicht. Goede drainage, niet bemesten. In de winter kan je de grond rondom de boom beschermen met bijvoorbeeld tempex platen. Dit zorgt ervoor dat de grond niet bevriest en in de winter en de wortels geen schade oplopen.

Stekken:

Stekken is de manier om de plant te vermeerderen. Alhoewel dit extreem moeilijk moet zijn en dus alleen weggelegd is voor de experts.

Zaaien:

Zelf zaaien is hele makkelijke en vooral goedkope manier om aan een mooi exclusief boompje te komen. De meest koudebestendige soorten hebben `cold stratification` nodig. Dat wil zeggen dat je de zaadjes moet voorbereiden in de koelkast en zo een winter nabootst. De zaden moeten eerst door een bepaalde fase heen om tot ontkieming te kunnen komen. Meestal voldoet 3 weken in de koelkast. Ook enkele richtpunten zijn, levensvatbaar zaad is vaak donkerder dan niet levensvatbaar zaad. Groter zaad is vaak ook minder levensvatbaar dan kleiner zaad. 25/30% van levensvatbaar zaad geeft goede zaailingen. Zaai de zaden met een bodemtemperatuur van 20C. Je kan 3 a 4 zaden in een potje zaaien. Zaad kan je 4 tot 5 jaar bewaren.

 

Winterhard:

Eucalyptus gunnii ‘Azura’ moet winterhard zijn tot -20C en misschien wel iets meer.|

Verkrijgbaarheid:                        

De onderstaande kwekerijen verkopen Eucalyptussen:

De Groeneprins (Steenwijkerwold)

Eucalyptus kwekerij Koala (De Pol)

 

Update:

Eucalyptus gunnii ‘Azara’ heeft hier nog nooit schade gehad.

Translate »